Σκόπια: Τα ‘έκανε μαντάρα’ ο Ευρωπαίος Επίτροπος- αποχωρεί η αντιπολίτευση από το διάλογο





Πολιτική κρίση στην πΓΔΜ: Το SDSM αποχώρησε μονομερώς από τη μεσολάβηση των Δυτικών στις διαπραγματεύσεις

Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Ιούνιος 5, 2015. βιντεο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα στα Σκόπια, ότι το κόμμα του απέσυρε τη συμμετοχή του, στις προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις που είχαν προγραμματισθεί για τις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.



Αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων, είχε προγραμματισθεί ως το επόμενο βήμα στη δυτική διπλωματική μεσολάβηση, για συνομιλίες μεταξύ  του κυβερνώντος συνασπισμού VMRO-DPMNE και DUI από τη μια πλευρά και του SDSM  και του DPA από την άλλη.

Η πρώτη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια με την παρουσία πολλών δυτικών υψηλόβαθμων διπλωματών, είχε  ως αποτέλεσμα την υπογραφή μιας συμφωνίας για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2016, ως λύση για να τερματισθεί η πολιτική κρίση στην πΓΔΜ, που ξεκίνησε, ουσιαστικά, με  τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των μαζικών υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη χώρα.


Μία από τις αμετακίνητες προτάσεις του SDSM είναι η δημιουργία μια υπηρεσιακής-τεχνοκρατικής κυβέρνησης, που θα διαθέτει την απαιτούμενη νομιμότητα να προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές, που ήταν και μια θέση της αντιπολίτευσης από την αρχή του ξεσπάσματος της κρίσης.


Αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων, υπό την ηγεσία του Επιτρόπου της ΕΕ, Γιόχανες Χαν και επικουρούμενη από τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, Άιβο Όραβ καθώς και τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι,  έγινε υπό την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες για την τεχνοκρατική κυβέρνηση, μπορούσαν να ακολουθήσουν μόνο σε μεταγενέστερη φάση των διαπραγματεύσεων.


Ωστόσο, η σημερινή ομιλία του Γιόχανες Χαν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον, όπου εξήρε τη νομιμότητα της σημερινής κυβέρνησης στην πΓΔΜ, υπό την ηγεσία του Νίκολα Γκρούεφσκι, έδρασε αρνητικά στο κόμμα της αντιπολίτευσης- SDSM,  και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, αποφασίστηκε η πλήρης αποχώρηση από τυχούσες μελλοντικές διαπραγματεύσεις, καθώς και από  τη συμφωνία που έγινε για πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2016.


Βίντεο: Ο πρόεδρος του SDSM μιλά το απόγευμα της Παρασκευής,  για την αποχώρηση του κόμματος από τις διαπραγματεύσεις με τον κυβερνητικό συνασπισμό


«Δηλώνω ότι δεν θα είμαστε παρόντες στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χαν,  στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. 

Η δήλωση στην Ουάσιγκτον από τον Γιόχανες Χαν, του Επιτρόπου της Διεύρυνσης της ΕΕ, περιείχε στοιχεία προκατάληψης και είναι ακατάλληλη για  την προπαρασκευαστική περίοδο πριν από την καθορισμένη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση  του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χαν, για την εν γένει θετικές αναφορές από την αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ, όσον αφορά τον τελευταίο κύκλο των εκλογών στην πΓΔΜ, είναι  καταπληκτική. 
Ούτε ο ΟΑΣΕ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν βεβαιώσει, ως θετικές, τις αναφορές τους, σχετικά με τις εκλογές στη χώρα».
--




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr