Σκόπια: Ομιχλώδης η συμφωνία κυβέρνησης –αντιπολίτευσης για εκλογές




  Γιόχανες Χαν για Γκρούεφσκι: Δραματική  η αντίδραση  από την αντιπολίτευση

Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Ιούνιος 5, 2015.

Οι πιέσεις της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ- μιας αντιπολίτευσης που ιδεολογικά πρόσκεινται  στο κύριο κόμμα της Αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα- SDSM-,  επισημάνθηκαν σε ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιόχανες Χαν, στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον, όπου αναφέρεται, ουσιαστικά, το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην πΓΔΜ.



Παρά το γεγονός ότι είχε τελεσφορήσει μια απόφαση,  πρόσφατα, με τη μεσολάβηση του Χαν και πολλών άλλων υψηλόβαθμων δυτικών διπλωματών, μεταξύ  του κυβερνώντος VMRO-DPMNE και της αντιπολίτευσης,  για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2016, η απαίτηση για μια τεχνική μεταβατική κυβέρνηση- όπως ζητήθηκε από το SDSM,  δεν επιτεύχθηκε.


Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στην πΓΔΜ, ελπίζει να επιτευχθεί ο στόχος των διαπραγματεύσεων  σε μια τεχνική (υπηρεσιακή) κυβέρνηση, κατά τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, που έχουν προγραμματισθεί για τις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.


Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης προκρίνουν ότι η σημερινή ομιλία του Γιόχανες Χαν, υπονοεί υποστήριξη  στη νομιμότητα των εκλογών,  που έγιναν και οδήγησαν στην κυβέρνηση του VMRO-DPMNE.


Ενώ ο Χάν ανέφερε, για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων  20 χιλιάδων πολιτών, καθώς και το επιβαρυντικό περιεχόμενο ορισμένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από μέλη της κυβέρνησης,  ότι ήταν «ένα σκάνδαλο που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει», εντούτοις πρόσθεσε, σε γενικές γραμμές, τις θετικές κριτικές του ΟΑΣΕ,  για τη νομιμότητα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.


Αυτή η δήλωση από μόνη της, έχει ερμηνευθεί από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, ότι αποτελεί επικύρωση της νομιμότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και ότι, επιπλέον, η εν λόγω  γνώμη, από τον κορυφαίο διαπραγματευτή, καθιστά απίθανο να αποδεχθεί το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης,  ως αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες.


Σε όλα αυτά υπάρχει και η δήλωση του αρχηγού του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί  καμία εκλογική διαδικασία,  που θα διοργανωθεί από τον Γκρούεφσκι, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν η αντιπολίτευση θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις  και από την προκαταρκτική συμφωνία για πρόωρες εκλογές.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr