20 χρόνια από τα εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα






Ιούλιος 11, 2015.

Βοσνία.
 
Στη Σρεμπρένιτσα  σήμερα  σηματοδοτείται η 20η επέτειος των εγκλημάτων πολέμου κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού. Στην τελετή μνήμης θα  παρακολουθήσουν μεγάλος αριθμός ξένων αντιπροσωπειών και αξιωματούχων, καθώς και του Σέρβου πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως σημειώνει το Tanjug.


Κύριος ομιλητής στην τελετή θα είναι ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και όπως ανακοινώθηκε στο Σαράγεβο, στο Ποτοτσάρι θα έρθει και  το μέλος της Βοσνιακής προεδρίας Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλι Κλίντον,  η πριγκίπισσα Νούρα της Σαουδικής Αραβίας, η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και πολλοί άλλοι.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα,  Τζαμίλ Ντουκάροβιτς, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε και η συμμετοχή του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφο, του αναπληρωτή Γραμματέα του ΟΗΕ, Ζαν-Μαρί Γκένο, εκπροσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η τελετή μνήμης ξεκινά στις 10:30 και στη συνέχεια θα γίνει ταφή λειψάνων των θυμάτων  της Σρεμπρένιτσα που εντοπίστηκαν κατά το παρελθόν έτος.

Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν  χιλιάδες πολίτες που ο αριθμός του εκτιμάται από 50 έως 70 χιλιάδες.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ