Οι Αμερικανοί ζητούν διαγραφή του ελληνικού χρέους



 http://www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 15, 2015.
Η Ουάσιγκτον αποφεύγει επίσημα να αναφερθεί στο ελληνικό χρέος και την οικονομική κρίση,  αλλά πίσω από το παρασκήνιο οι ΗΠΑ δεν είναι ουδέτερες και επιμένουν προς τις χώρες της Ευρωζώνης, για τη διαγραφή του χρέους της Αθήνας, όπως σημειώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο το Spiegel.


Οι Αμερικανοί προβαίνουν σε έναν τέτοιο αίτημα, κάνοντας ιστορικό παραλληλισμό, αναφερόμενοι στην κατάσταση της μεταπολεμικής Γερμανίας, που σύμφωνα με το Spiegel αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν σοβαρά για το τεράστιο χρέος της Ελλάδας,  άλλωστε η χώρα είναι χρεωμένη σε αμερικανικές τράπεζες μόνο  με το ποσό των 12,5 δις δολαρίων.

Από την άλλη, όμως,  πλευρά, οι ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  που ασχολείται, ήδη, με το ελληνικό χρέος διαβλέπουν αδιέξοδο στο χρέος της Ελλάδας παρά τα πακέτα χρηματοδότησης.

Οικονομικοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, σημειώνουν ότι αυτό που φοβίζει τους Αμερικανούς είναι «η κατάρρευση της Ευρώπης», δηλαδή της Ευρωζώνης.
Η κρίση χρέους της Ελλάδας, που δεν πρόκειται να τελειώσει στα προσεχή χρόνια εάν δεν διαγραφεί,  ενδέχεται να επηρεάσει την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Πουέρτο Ρίκο, που είναι υπό την προστασία των ΗΠΑ και έχει ένα χρέος που ανέρχεται σήμερα στα 72 δις δολάρια.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ