Ευχαριστίες Ομπάμα σε Πούτιν για συμβολή του στην επίτευξη συμφωνίας με Ιράν




Ιούλιος 16, 2015.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε την Τετάρτη με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.


Στη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης με τον Πούτιν, ο Ομπάμα αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην οριστικοποίηση της συμφωνίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος την περιέγραψε ως «αποκορύφωμα των σχεδόν 20 μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων».

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι το κοινό Ολοκληρωμένη Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη την Τρίτη στη Βιέννη,αντιπροσωπεύει μια ‘ιστορική λύση’ για την πρόληψη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Ομπάμα και ο Πούτιν, δεσμεύθηκαν να παραμείνουν σε στενή συνεργασία,  καθώς η συμφωνία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, ομονοώντας να συνεργασθούν για τη μείωση  των περιφερειακών εντάσεων, ιδίως στη Συρία.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου δημοσίευσε  ένα  μήνυμα καλωσωρίζοντας την πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας P5+1 των παγκόσμιων δυνάμεων.
«Είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος αισθάνθηκε ανακούφιση σήμερα», είπε ο Πούτιν.






--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ