Σκόπια: Ολοκληρωτισμός και τα ‘κλειστά μάτια’ των Ευρωπαίων




 Φωτο: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι (α) ο Επίτροπος Γιόχανες Χαν και ο Ζόραν Ζάεφ. Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της στον ολοκληρωτισμό στην πΓΔΜ
«Σύγχυση με το αδιέξοδο της πολιτικής κρίσης»

Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Ιούλιος 10, 2015.

Τη δήλωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ,  που χαρακτήρισε ως αποτυχημένη τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των δυτικών διπλωματών για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, ακολουθούν  μια σειρά εντατικών επισκέψεων στην πΓΔΜ από διακεκριμένους Δυτικούς διπλωμάτες.


Διαφαίνεται ότι αυτές οι επισκέψεις έχουν  τη μορφή άσκησης πιέσεων προς τις δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση και να τερματισθεί η μακροχρόνια πολιτική κρίση.

Ο επίτροπος της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, καθώς και Βικτώρια Νούλαντ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επισκεφθούν τα Σκόπια τη Δευτέρα.

Ο Χαν υπογράμμισε, ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν από τον προηγούμενο  γύρο διαπραγματεύσεων, και οι οποίες προβλέπουν σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2016, είναι μια καλή βάση για μελλοντικές συζητήσεις.

Συμπεράσματα του Χαν  έχουν ως εξής:
«Οι ηγέτες πρέπει να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους και να επιβεβαιώσουν ότι το συμφέρον της χώρας είναι το κύριο μέλημά τους».

Σοβαρή αδράνεια και αποδοχή των αντιδημοκρατικών μεθόδων- ολοκληρωτισμός

Αρκετοί επικριτικοί σχολιαστές του κυβερνώντος κόμματος  VMRO-DPMNE, ακόμη και μερικά πρώην μέλη του,  κατηγορούν τον Ζάεφ για τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος,  από με την εκστρατεία δημοσιοποίησης των εγγραφών των τηλεφωνικών υποκλοπών, που πρόσθεσαν  ενοχοποιητικά στοιχεία για την πρακτική που ακολουθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατέχει μονοπώλιο της πολιτικής στην πΓΔΜ επί εννέα έτη, αφού (οι δημοσιεύσεις αυτές) δεν έχουν δημιουργήσει (το αναμενόμενο) αποτέλεσμα.
Κάποιοι από αυτούς λένε, ότι ακόμη και με εμφανή στοιχεία από την καταγραφή των τηλεφώνων που δείχνει ότι η κυβέρνηση έλεγχε παράνομα τα πανεπιστήμια, την ακαδημία των τεχνών και επιστημών, τη δικαστική εξουσία, καμία διαμαρτυρία ή άλλη μορφής εξέγερση προκλήθηκε από τα θεσμικά αυτά όργανα…

Βρισκόμαστε ακόμη στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Ο Ντένκο Μαλέσκι, πρώτος υπουργός Εξωτερικών  της πΓΔΜ (1991-1993),  εργάζεται σήμερα ως καθηγητής πανεπιστημίου, δήλωσε ότι η «κοινωνία είναι σε μια φάση αργού εκδημοκρατισμού και μετά από  20χρόνια, βρισκόμαστε, τώρα,  στο σημείο της Ευρώπης, στο οποίο έγινε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η  νέα γενιά (πολιτικών) που εμφανίστηκε δεν θέλησε να ασχοληθεί με τη δημοκρατία, αλλά να  αποκαταστήσει το (ανελεύθερο) παλιό κομμουνιστικό  σύστημα».


Η αντιπολίτευση ζητά εκλογές μόνο για ‘Ηθική Νίκη’

Ο Μαλέσκι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες εκλογές, ακόμη και αν γνωρίζει ότι θα τις χάσει, προκειμένου να πραγματοποιήσει  μια «ηθική νίκη» εάν, και εφ’ όσον, διεξαχθούν δίκαιες εκλογές.

Οι βουλγαρικές ιδεοληψίες του 19ου αιώνα του Νίκολα Γκρούεφσκι

Το ακροδεξιό VMRO-DPMNE, υποστηρίζει μια ιστορική και ιδεολογική συνέχεια της βουλγαρικής εθνικιστικής πολιτικής, αφού εμπεριέχει στο όνομά του την παραστρατιωτική (βουλγαρική) οργάνωση VMRO, δηλαδή:  ΕΜΕΟ- Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1893,  και το σύγχρονο κόμμα χρησιμοποιεί  όλα τα νομικά κενά στη χρηματοδότηση στη διαφήμιση και όλα τα μέσα του προϋπολογισμού για το σκοπό τους ( και όχι, βέβαια, τα οικονομικά έσοδα του κόμματος).

Ολοκληρωτισμός

Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και άλλα «κλασικά μέσα ενημέρωσης» ακολουθούν τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος,  για να προβάλλουν και να δοξάσουν τις ‘επιτυχίες’ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ