Γιουγκοσλαβική Εγκυκλοπαίδεια: Ο Αλέξανδρος διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στην Ανατολή

 http://www.echedoros-a.gr

Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Η γιουγκοσλαβική εγκυκλοπαίδεια «Prosveta», που κυριαρχούσε στην γνώση κατά τη διάρκεια της πάλαι ποτε, Γιουγκοσλαβίας και υπήρχε (υπάρχει) σε κάθε σπίτι, σε αυτήν έγραψαν οι πλέον έγκυροι επιστήμονες και συγγραφείς.


Παρουσιάζουμε ένα μικρό κομμάτι από την εγκυκλοπαίδεια αυτή, που αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο. (Prosveta", 1968, τόμος. I, σελ. 32).

Μέγας Αλέξανδρος

Μακεδόνας Βασιλιάς (336-323), υιός του Φιλίππου του Β΄. Ο μεγαλύτερος  κατακτητής της αρχαιότητας, μαθητής του Αριστοτέλη. Αφού ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Ελλάδας, ηγήθηκε μιας εκστρατείας εναντίον της Περσίας. Κατέκτησε τη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Περσία και έφθασε μέχρι την Ινδία.

Απεβίωσε στη Βαβυλώνα. Ήταν εξαιρετικά γενναίος και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες του κόσμου.  Είναι εκπρόσωπος των μεθοδικών και καταστροφικών τακτικών. Μέσα στη σφαίρα των τακτικών του, χρησιμοποιούσε τη συνεργασία ιππέων και πεζικού. 

Η στρατιωτική ιδιοφυΐα του ήταν επίσης βασισμένη στην πολυμάθειά του. Εξάπλωσε τον ελληνικό πολιτισμό στην Ανατολή.

Σχετικά με αυτόν και το έργο του υπάρχει ένα τεράστιο φιλολογικό υλικό.
 Οι Ιστορίες για τον Αλέξανδρο είχαν φθάσει μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους καθώς και στο σερβικό πολιτισμό (δες Αλεξανδρίδα).

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ