Οι Ευρωπαίοι επιζητούν επίσπευση της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων






Ιούλιος 22, 2105. βίντεο

Η πολιτική συναίνεση που επιτεύχθηκε στην επίλυση της πολιτικής κρίσης, με τη συμφωνία για πρόωρες εκλογές  σε δέκα μήνες στην πΓΔΜ, έχει ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί και λύση στο ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, προκειμένου να επισπευτεί η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.


Σε αυτή τη σκέψη προστίθεται και η ευνοϊκή στάση της Ελλάδας, όπως εκφράστηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μέσω μιας δέσμης ενεργειών προσπάθησε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας.

Αυτό τονίζει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιόχανες Χαν,  αρμόδιος για τη διεύρυνση, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο του καναλιού ‘Βέστι24’ των Σκοπίων.


 

 Το βίντεο


Ο Ευρω-επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιόχανες Χαν, δήλωσε στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ότι μια δυναμική παρατηρείται σχετικά με το θέμα της ονομασίας, δηλώνοντας ότι έχει μια ελπίδα για περαιτέρω πρόοδο.

Η πΓΔΜ και η Ελλάδα συμφώνησαν πρόσφατα σχετικά με μια δέσμη ενεργειών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Η λύση του προβλήματος μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, ήταν ακόμη, όπως προαναφέρθηκε, ως μια σκληρή διαδικασία.

Οι διπλωμάτες συστήνουν εσωτερική αναδιάρθρωση, πριν  τα φώτα της δημοσιότητας πέσουν στην εξωτερική πολιτική των δύο κυβερνήσεων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με την ερώτηση κατά πόσον μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να εργασθεί για το ζήτημα του ονόματος.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα αυτό, καλώντας όλα τα μέρη να χρησιμοποιήσουν τον υπάρχοντα τρόπο διαπραγματεύσεων, στα Ηνωμένα Έθνη.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ