πΓΔΜ: Σε άνοδο η εθνική απαισιοδοξία




Από τον Βλάντισλαβ Περούνοβιτς

Αύγουστος 4, 2015. βίντεο

Σκόπια.

Οι απαισιόδοξες τάσεις στην κοινή γνώμη της πΓΔΜ ολοένα και αυξάνουν, σε σχέση με τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης στη μικρή χώρα, στο κέντρο των Βαλκανίων.


Σύμφωνα με το διοργανωτή της έρευνας, το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο , υπάρχει αισθητή  απαισιοδοξία όσον αφορά τη γενική πορεία της χώρας.

Το 48% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι «η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση», και είναι η πιο αρνητική γνώμη που καταγράφηκε από το 2010.

Το 61% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την κατάσταση «τεταμένη και αβέβαιη». Η μεγάλη πλειοψηφία, ωστόσο,  είναι της άποψης ότι η μελλοντική ευημερία βρίσκεται στην ένταξη στην ΕΕ (80%) καθώς και στο ΝΑΤΟ (83%).

Επισημαίνεται, ότι στο κεντρικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, υπάρχει ακόμη έλλειψη αυτοκριτικής για το μακρύ αδιέξοδο, και περισσότερο από το ήμισυ, αυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πιστεύουν ότι η Ελλάδα φταίει για την αποτυχία των Σκοπίων να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός προέβη σε ένα μικρό σχόλιο, αναφέροντας την αισιοδοξία (οι λόγοι για την οποία είναι άγνωστοι) του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γιάχανες Χαν, ότι λύση (ή τουλάχιστον ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός) θα επέλθει «αυτό το φθινόπωρο».

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ