Συμφωνία Τουρκίας –ΗΠΑ για από κοινού αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους




Αύγουστος 25, 2015.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για κοινές επιχειρήσεις κατά του ισλαμικού κράτους, καθώς οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν, ήδη,  τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για επιθέσεις κατά στόχων των ισλαμιστών τρομοκρατών, σημειώνει το ρωσικό Ίντερφαξ.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά πριν λίγες ώρες από τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, δια μέσου του εκπροσώπου  Τζες Έρνστ, αντέκρουσε τα τουρκικά δημοσιεύματα περί συμφωνίας μεταξύ των Αμερικανών και Τούρκων. Διευκρίνισε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Νταβούτογλου στη συνέντευξή του επεσήμανε ότι οι αντιπρόσωποι των δύο υπουργείων θα αποφασίσουν πότε και με ποια μορφή θα διενεργήσουν κοινές αμερικανο-τουρκικές επιχειρήσεις ενάντια στο ‘ισλαμικό κράτος’.

Όπως σημειώνεται, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τα τουρκικά αεροδρόμια για επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτές είχαν αναβληθεί, καθώς είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για συντονισμό.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς,  εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ, κυρίως για φέρει πολιτική αναδιάταξη στο εσωτερικό της χώρας.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ