Ο Ερντογάν απορρίπτει δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου για Κούρδους Συρίας








Σεπτέμβριος 24, 2015.



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε σε μια πρόσφατη δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί  τις Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), που είναι η ένοπλη πτέρυγα της Ένωσης του Δημοκρατικού Κόμματος της Συρία (PYD), ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως σημειώνει η εφημερίδα 'Μπουγκούν'.


Ο Ερντογάν απέρριψε τις δηλώσεις και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν λάθος γιατί το κόμμα PYD  στη Συρία είναι  τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν το τίμημα σε αυτό το θέμα σήμερα, εμείς είμαστε που πληρώνουμε το λογαριασμό και ξέρω ποιο είναι το PYD και ποιο είναι το YPG και τι κάνουν», δήλωσε ο Ερντογάν μετά την εκτέλεση της θρησκευτικής γιορτής Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου σε ερώτηση ποια είναι η στάση των ΗΠΑ έναντι στην κουρδική οργάνωση της Συρίας, ενώ η Τουρκία την κατηγορεί ως τρομοκρατική: « Δεν θεωρούμε ότι οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) είναι τρομοκρατική οργάνωση και το έχουν αποδείξει επιτυχώς στην καταπολέμηση του ISIS στη Συρία. Και όπως είπα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους μαχητές Κούρδους στην καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’, γιατί η συνεισφορά των Κούρδων είναι επιτυχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Πρόσθεσε ακόμη:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ανησυχίες για τις YPG. Εμείς συνεχίζουμε να επικοινωνούμε μαζί τους και συμμετέχουμε από κοινού κατά του ISIS. Συνεχίζουμε, επίσης,  να είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Τουρκίας προς τον Συνασπισμό και στις δραστηριότητες κατά του ISIS».

-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ