Η σύγκρουση PKK- Τουρκίας βλάπτει την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους





Άρθρο του Βλαντίμιρ βαν Βίλγκενμπουργκ


Σεπτέμβριος 24, 2015.





Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) που λειτουργούν στη Συρία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στο Ιράκ, έχουν γίνει έμμεσοι εταίροι της δυτικής συμμαχίας κατά του ‘Ισλαμικού κράτους’ (ISIS ή ISIL).


Τον Ιούλιο του 2015, ωστόσο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του PKK, μετά από μια επίθεση που σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί.

Η εκ νέου στοχοποίηση του PKK από την Τουρκία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πρόβλημα στην αναδιάταξη  της κουρδικής ένοπλης ομάδας του PKK, που πρέπει τώρα να καταπολεμήσει ένα διπλό μέτωπο, την Τουρκία από τη μια πλευρά και τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία από την άλλη.

Αυτό θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική εκστρατεία εναντίον του ‘ισλαμικού κράτους’, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είναι οι πιο αποτελεσματικές δυνάμεις σε χερσαία αντιμετώπιση.

Δύο εβδομάδες πριν η Τουρκία ξεκινήσει τις αεροπορικές επιθέσεις του Ιουλίου κατά του PKK, το ISIS δημοσίευσε μια πρόβλεψη για αυτή τη σύγκρουση στο ηλεκτρονικό περιοδικό Dabiq. Το ISIS εξέφραζε την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα δώσει στις δυνάμεις τους ένα πλεονέκτημα στη βόρεια Συρία.

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και του PKK  κατέρρευσε όταν  μετά την βομβιστική επίθεση στην πόλη Suruc, όπου σκοτώθηκαν 32 άτομα (Κούρδοι), το PKK εκδικήθηκε με το θάνατο δύο Τούρκων αστυνομικών.

Τότε η Τουρκία ξεκίνησε να βομβαρδίζει στρατόπεδα του PKK στο Βόρειο Ιράκ. Με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, το ISIS επιδιώκει να επωφεληθεί από την ένταση με το PKK.

Οι καθημερινές επιθέσεις στις θέσεις του PKK από τον τουρκικό στρατό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις YPG, που δραστηριοποιούνται στη Συρία, στην οποία πηγαίνουν όλο και περισσότεροι Κούρδοι από την Τουρκία για να πληρώσουν τις τάξεις του κουρδικού μετώπου κατά του ISIS.

Η οργάνωση YPG αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της γεωγραφικής υπερ-ανάπτυξης του ISIS, αφού έχει καταλάβει από 4,100 έως  11,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης των συνόρων Ταλ Αμπιάντ.

Η YPG αντιμετωπίζει, ήδη, προβλήματα πρόσληψης, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των Κούρδων της Συρίας στις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη, αφού συνεχίζεται η σύγκρουση στην περιοχή και επικρατούν άθλιες οικονομικές συνθήκες.

«Εάν φύγουν όλοι, ποιοι, στη συνέχεια, θα πολεμούν του τζιχαντιστές του ISIS που στρατολογούνται από την Ευρώπη;» είπαν οι μαχητές της YPG στον Ολλανδό δημοσιογράφο Χάρολντ Ντοόρνμπος στην Εφρίν.

Για να σταματήσει η εκροή των μεταναστών, η τοπική διοίκηση στην Εφρίν έχει επιβάλει απαγόρευση για μετανάστευση χωρίς βάσιμους λόγους.

Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο με την υποστήριξη των αεροπορικών επιθέσεων του συνασπισμού που στοχεύει στη στήριξη των YPG από τις 23 Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, σχεδόν το 70 τοις εκατό των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 υποστηρίχθηκαν οι YPG στην ανακατάληψη του Κομπάνι.

Το ISIS συνειδητοποιεί ότι χωρίς τις αεροπορικές επιθέσεις,  οι YPG αδυνατούν να αντισταθούν γιατί, ήδη, παρουσιάζει ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Υπάρχουν παραδείγματα για το πώς η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού κάνει ολοένα και πιο δύσκολο το έργο των YPG στην προστασία των αμάχων σε ελεγχόμενες από αυτούς περιοχές.

Ενώ οι κουρδικές YPG έχουν προωθήσει δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της μάχης, το ISIS κατάφερε να διεισδύσει στο Κομπάνι στις 26 Ιουνίου και να σκοτώσει 233 αμάχους.

Όταν το ISIS είχε πολιορκήσει το Κομπάνι  το Μάρτιο του 2014, οι YPG είχαν δυναμωθεί από προσλήψεις μαχητών Κούρδων από την Τουρκία.

Πριν από το Μάρτιο του 2014, οι YPG επιχειρούσαν να προσλάβουν κυρίως Κούρδους της Συρίας για να αποφευχθεί η εικόνα της στενής σύνδεσής τους με το PKK, που αναφέρεται ακόμη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και την Τουρκία.

Η επίσημη ιστοσελίδα των YPG δείχνει ότι πολλοί από τους πρόσφατα σκοτωμένους μαχητές της ήταν Κούρδοι από την Τουρκία.

Στις 13 Ιουλίου, για παράδειγμα, οι YPG ανακοίνωσαν τις ταυτότητες δεκάξει πεσόντων μαχητών τους, μόνο δύο από αυτούς ήταν Κούρδοι από τη Συρία.

Για να αντισταθμίσει την έλλειψη των αγωνιστών, οι YPG έχουν καθιερώσει την υποχρέωση της στράτευσης για να προσλάβουν νέους άνδρες Κούρδους ηλικίας μεταξύ των δεκαοκτώ και τριάντα στις επαρχίες Χασάκα, από τον Ιούλιο του 2014 και στην Εφρίν από το Μάιο του 2015.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την τουρκική κυβέρνηση, 814 αντάρτες του PKK, σκοτώθηκαν από τον Ιούλιο, ενώ το PKK αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 471 Τούρκοι των δυνάμεων ασφαλείας.

Παρά το γεγονός ότι αυτές οι στατιστικές είναι πιθανόν υπερβολικές, ωστόσο δείχνουν ότι το PKK έχει χάσει μαχητές στην Τουρκία.

Οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους Κούρδους στην Τουρκία,  να πολεμήσουν στην ίδια την Τουρκία, αντί να ενταχθούν στις YPG ή το PKK στο Ιράκ και τη Συρία.

Η σύγκρουση στην Τουρκία με το PKK δεν φαίνεται να σταματήσει στο εγγύς μέλλον. Έτσι, οι κουρδικές YPG θα πρέπει να εντείνουν  την πρόσληψη Κούρδων της Συρία και να συνεργασθούν με τις αραβικές φυλές της περιοχής, και, ακόμη, να ενσωματώσουν Άραβες στις YPG.

Άλλωστε η πρόσφατη επίθεση του PKK στην περιοχή Ντάγλιτσα στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα ιρακινά σύνορα, όπου σκοτώθηκαν 31 Τούρκοι στρατιώτες και η συνεχιζόμενη βία στην Τζίζρε, δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέλος στη σύγκρουση Τουρκίας- PKK.

Για το άμεσο μέλλον, οι δυνάμεις YPG θα δυσκολευθούν να αυξήσουν την ικανότητά τους στην καταπολέμηση του ISIS και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι  η εξέλιξη αυτή πληγώνει τις προσπάθειες του συνασπισμού κατά του ISIS.

--
Βλαντίμιρ βαν Βίλγκενμπουργκ- αναλυτής Κουρδικής Πολιτικής για το ίδρυμα Τζέιμστοουν. (Δημοσίευμα του ΝΑΤΟ, στην αγγλική)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ