Την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας ζήτησαν οι Έλληνες του Πόντου








Οκτώβριος 5, 2015











Την παραίτηση του Έλληνα Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ζήτησε το πρωί της Κυριακής η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας. 

Η Συνδιάσκεψη διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή 500 και πλέον νέων από 23 χώρες. Η παραίτηση Φίλη ζητήθηκε κατά την διάρκεια των αποτελεσμάτων της Συνδιάσκεψης. 
 
Στα αποτελέσματα τους, οι νέοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν μια τεράστια προσπάθεια να διατηρήσουν την μνήμη για την χαμένη τους πατρίδα και την ίδια ώρα να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κρατήσουν ψηλά τον Ελληνισμό, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ζουν.
 Στη Συνδιάσκεψη μίλησαν έλληνες του Πόντου από Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Καζακστάν, Γεωργία, Κύπρο, Αρμενία και άλλες χώρες. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
 Την Παρασκευή μίλησε μεταξύ άλλων ο μεγάλος χορηγός της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ιβάν Σαββίδης ο οποίος είπε ότι πιστεύει ακράδαντα πως το μέλλον ανήκει στους νέους πόντιους που έχουν δραστήρια αντίληψη και τρόπο ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Συνδιάσκεψης Άλκης Αναστασιάδης, είπε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητεί την ιστορία των Ποντίων και να τους προσβάλει με αυτό τον τρόπο. Η Συνδιάσκεψη ζήτησε άμεσα την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή δείχνει πως αρνείται την γενοκτονία των Ποντίων και αναφέρει αυτές τις απόψεις ως εθνικιστικές.

Συγκεκριμένα μέσα στο άρθρο αναφέρει: “Τα περί Γενοκτονίας ήταν μια απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας.

Γι’ αυτό και το ελληνικό κράτος ποτέ δεν προέβαλε στα διεθνή φόρα θέμα αναγνώρισης αυτής της “Γενοκτονίας”, σε αντίθεση με τους Αρμένιους, οι οποίοι επεχείρησαν και πέτυχαν για τη δική τους περίπτωση απόφαση της γαλλικής Γερουσίας.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου, είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης περί Γενοκτονίας, μετά μάλιστα την αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Η απόφαση αναδεικνυόταν σε “αγκάθι” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.”


  Κείμενο  Γιώργος Χρυσάνθου – εφημ. ‘Αλήθεια’, Κύπρου

--





               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ