Ο Ερντογάν ζητά επίσπευση των τουρκικών συνταγματικών αλλαγών




Νοέμβριος 4, 2015.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις συζητήσεις για συνταγματικές αλλαγές, μετά τη νίκη του κόμματός του, στις τελευταίες εκλογές.


Ο Ερντογάν είπε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι μία από τις πιο σημαντικές θέσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής, αφού με τον τρόπο αυτόν θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες του προέδρου.

Επικριτές της πολιτικής αυτής, έχουν προειδοποιήσει ότι  με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί μια τάση του, η οποία χαρακτηρίζεται αυταρχική.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά έχει  13 έδρες λιγότερες για να εξαγγείλει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

Στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να λάβει υποστήριξη για τις συνταγματικές αλλαγές.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους αντιπάλους του να μην γίνονται εμπόδιο σε μια αλλαγή και υποσχέθηκε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών του PKK θα συνεχισθούν, σύμφωνα με ανταπόκριση του αλβανικού πρακτορείου.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ