Το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια θα ανοίξει τον Γολγοθά της Αδριατικής




Ιανουάριος 28, 2016.

Η προσφυγική οδός προς την Ευρώπη έκλεισε την Τετάρτη το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες  τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM έκλεισαν για τρίτη φορά μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα παρουσιάζεται η εκδοχή οι πρόσφυγες να αναζητήσουν νέα οδό, διασχίζοντας παράνομα την Αδριατική Θάλασσα, γράφει η εφημερίδα ‘Λάιμ’ των Σκοπίων.



Τα σύνορα μεταξύ των δύο παραμεθορίων περιοχών της Γευγελής (FYROM) και Ειδομένης (Ελλάδα) έκλεισαν την Τετάρτη. Ο κύριος λόγος είναι ότι η Σερβία δεν δέχεται επιπλέον πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή,  καθώς τα Βαλκάνια αποτελούν γέφυρα για τους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φόβοι από Ιταλία


Στο μεταξύ, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι πρόσφυγες τώρα θα χρησιμοποιήσουν την οδό μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής για να μεταβούν στην Ιταλία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γράφει το δημοσίευμα που επικαλείται σχετική αναφορά του Der Spiegel.


«Η απόσταση από την Αλβανία στην Ιταλία είναι περίπου 50 μίλια, αρκετές ώρες με πλοίο. Οι δουλέμποροι θα ζητάνε πρόσθετα χρήματα από τους πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν στα ιταλικά παράλια, μετά το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και  Σκοπίων».

 Αλβανοί μετανάστες στο λιμάνι του Αυλώνα τη δεκαετία του 1990 με προορισμό την Ιταλία


Το δημοσίευμα υπενθυμίζει το μεγάλο αλβανικό μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’90, όταν οι Αλβανοί είχαν πλημμυρίσει στην Ιταλία, όπου σήμερα ζούνε εκεί περί τους 500 χιλιάδες.

Μεταξύ του Δυρραχίου και της Ιταλίας  η θαλάσσια διαδρομή δεν διασχίζεται με βάρκες όπως γίνεται στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές που είναι πάνω - κάτω 5 μίλια.

Ο Γιασμίν Ρετζεπόφσκι από την ανθρωπιστική οργάνωση ‘legis’ των Σκοπίων, δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων ενισχύει μόνο τους διακινητές, διότι οι πρόσφυγες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να φθάσουν εκεί που θέλουν.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ