Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Νέα διαδρομή προσφύγων μέσω της ΑλβανίαςΦεβρουάριος 26, 2016.

Χθες ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία περίμεναν επί ώρες να περάσουν στην Αλβανία, όπως σημειώνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.Σύμφωνα με την Klajda Gjosha- υπουργό Ενσωμάτωσης της Αλβανίας,   η συγκέντρωση  των προσφύγων στα ελληνοαλβανικά σύνορα  είναι, πιθανώς, αποτέλεσμα της απόφασης του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων να κόψει το δρόμο για τους Αφγανούς μετανάστες από την Ελλάδα και εισάγει αυστηρότερους ελέγχους σε Σύριους και Ιρακινούς.


Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στις αναφορές τους τονίζουν ότι οι Αλβανοί υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών, έχουν δώσει, ήδη, εντολή να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Οι περισσότεροι μετανάστες βρίσκονται στο συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής περιμένοντας στο ελληνικό έδαφος.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε  δηλώσεις του είπε ότι προφανώς η Αλβανία θα γίνει η νέα διαδρομή των μεταναστών που πηγαίνουν στη Δυτική Ευρώπη.


«Δεν έχουμε τις συνθήκες, ούτε τη δύναμη, ούτε τον ενθουσιασμό για να σώσουμε τον κόσμο, ενώ οι άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους, είπε στην εθνική τηλεόραση και τόνισε ότι η Αλβανία δεν μπορεί να υποστεί αυτό το βάρος και πρέπει όλοι από κοινού (τα ευρωπαϊκά κράτη) να λάβουν ενεργό μέρος σε αυτήν τη διαδικασία.


Η αλβανική κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες συναντήθηκε πολλές φορές με εκπροσώπους της ΕΕ και των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου προσφυγικού ρεύματος  δια μέσου της Αλβανίας.


Στο μεταξύ, η Σερβία έλαβε επίσημη επιβεβαίωση από την κροατική αστυνομία ότι η Κροατία αλλά και η Σλοβενία δεν θα δέχονται πάνω από 500 μετανάστες την ημέρα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tanjug.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβία, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ζήτησε γραπτή επιβεβαίωση από την κροατική πλευρά να είναι σε θέση να αποδείξει ότι το νέο καθεστώς της υποδοχής των μεταναστών δεν έχει ‘εφευρεθεί’ από τη Σερβία.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι γνωστό ότι οι μετανάστες δεν θέλουν να παραμείνουν ούτε στα Σκόπια, ούτε στη Σερβία, την Κροατία ή τη Σλοβενία, αλλά θέλουν να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: