Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για τρομοκρατία στη Συρία



Η αντιπολίτευση στη Συρία θέτει ως όρο τον τερματισμό των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων για την εφαρμογή της εκεχειρίας

Φεβρουάριος 20, 2016.


Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν, καταρχήν, σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και δήλωσαν την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών,  σχετικά με τρομοκρατικές ενέργειες στην αραβική χώρα, όπως δημοσιεύει το Ίντερφαξ.



Όπως ανακοινώθηκε, το σχέδιο το οποίο έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες δεν είναι οριστικό, αλλά αποτελεί ένα ενδιάμεσο έγγραφο για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.


«Οι όροι κατάπαυσης του πυρός είναι ασαφείς. Η εκπόνηση του τελικού σχεδίου με τις λεπτομέρειες  θα γίνει κατόπιν διαβουλεύσεων», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες στη Γενεύη.


Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η  συμφωνία επιτεύχθηκε στο Μόναχο αλλά, ουσιαστικά,  η κατάπαυση του πυρός στη Συρία,  εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


«Τα πάντα εξαρτώνται από τους Αμερικανούς, εάν είναι πρόθυμοι να συνεργασθούν σε επίπεδο στρατιωτικό», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας στην ερώτηση πως αξιολογεί τις προοπτικές για την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας.


Μετά τη συνάντηση  του Ομίλου της Διεθνούς Υποστήριξης για τη Συρία στο Μόναχο, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι για να πετύχει η επίλυση της σύγκρουσης, πρέπει να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Για να λειτουργήσει αυτή (η συμφωνία κατάπαυσης πυρός) είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών ‘επί τόπου’, καθώς και σε ανθρωπιστικά θέματα. 



Προσφέραμε στρατιωτικές επαφές μεταξύ της Ρωσίας και του Συνασπισμού στον οποίο είναι επικεφαλής οι Ηνωμένες Πολιτείες,  με αρχή της λειτουργίας μας στη Συρία, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.



Οι όροι της αντιπολίτευσης



Η αντιπολίτευση στη Συρία συμφωνεί σε μια ανακωχή δύο ή τριών εβδομάδων, εάν η Ρωσία σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ανέφερε το Σάββατο το κανάλι ‘Αλ Αραμπίγια’.


Σύμφωνα με αυτό, η περίοδος μιας τέτοιας ανακωχής θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω και η συμφωνία θα πρέπει να υποστηρίζετε από όλα τα μέρη, εκτός φυσικά από το ‘ισλαμικό κράτος’.


Επιπλέον, η συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε ότι αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη σύναψη εκεχειρίας ο τερματισμός των πολιορκιών σε οικισμούς και η πρόσβαση σε όλον τον πληθυσμό για την παροχή ανθρωπιστής βοήθειας.

--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ