ΟΗΕ: Στην Τσίζρε (Τουρκία) κάηκαν 100 πολίτες ζωντανοί




Μάιος 10, 2016.


Στην τουρκική πόλη Τσίζρε πάνω από 100 άοπλοι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, περικυκλωμένοι από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.




Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ αλ Χουσεΐν, τη Δευτέρα, όπως σημειώνει το  πρακτορείο ‘Μπλίτς’(http://www.blitz.bg/).


«Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην πόλη Τσίζρε πάνω από 100 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ενώ είχαν κρυφθεί σε τρία διαφορετικά κελάρια που ήταν περικυκλωμένα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Χουσεΐν καλώντας για μια πλήρη έρευνα, την οποία η Άγκυρα δεν έχει κάνει.



Ο Επίτροπος καταδίκασε επίσης τη βία του τουρκικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε διάφορες επαρχίες και πόλεις στην κυρίως κουρδική  περιοχή, νοτιοανατολικά της χώρας.



Ο Χουσεΐν είπε ότι πληροφορίες από «μια σειρά αξιόπιστων πηγών» για τις ενέργειες του τουρκικού στρατού που πυροβολούσε άοπλους πολίτες στις κουρδικές πόλεις. «Η εικόνα αυτή εμφανίζεται, αν και εξακολουθεί να είναι ελλιπής, ωστόσο είναι εξαιρετικά ανησυχητική», είπε.



Οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Τσίζρε (Cizre) και σε άλλες περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας από τα μέσα Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έως τις αρχές Μαρτίου.



Ο στόχος  των ενεργειών αυτών ήταν να ασκήσει πιέσεις στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), καθώς οι Κούρδοι αντάρτες είχαν δημιουργήσει μέσα στην πόλη οδοφράγματα και χαρακώματα κατά των αρχών.



«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία και άλλων παράνομων πράξεων που διαπράττονται από ομάδες νέων και άλλων μη κρατικών φορέων που κατηγορούνται για δεσμούς με το PKK στην Τσίζρε και αλλού και  συλλυπούμαι για την απώλεια ζωής που προκύπτει από τρομοκρατικές πράξεις», τόνισε ο Χουσεΐν.
--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ