«Η Ομοσπονδοποίηση των Σκοπίων δεν είναι προς το συμφέρον των Αλβανών»




Μάιος 10, 2016.

Η ομοσπονδοποίηση του κράτους των Σκοπίων δεν είναι προς το συμφέρον των Αλβανών που ζουν σε αυτό,  ούτε για το Κοσσυφοπέδιο και γενικά την περιοχή, γράφει ο Αλβανός αρθρογράφος του «inaonline. net», Ρετζέπ Καστράτι, για ένα ζήτημα το οποίο αυτήν την περίοδο συζητιέται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των Αλβανών στην FYROM.




Η ομοσπονδοποίηση θα ήταν μια εθνοτική διαίρεση της χώρας και θα ήταν σε βάρος των Αλβανών, γιατί με την τρέχουσα εδαφική διαίρεση και αποκέντρωση, υπάρχουν πολλοί αλβανικοί οικισμοί που θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των Σλάβων. Με αυτόν τον τρόπο οι Αλβανοί θα βγουν χαμένοι και οι Σλάβοι κερδισμένοι.



Η ομοσπονδοποίηση των Σκοπίων, στην πραγματικότητα θα ήταν μια μορφή διαχωρισμού  του κράτους από τους Σλάβους, όπως είχε προταθεί το 2001. 

Με την ομοσπονδοποίηση οι Σλάβοι θα έχουν περισσότερα εδάφη από ότι τους ανήκουν και αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στη χώρα από την αλβανική οντότητα που θα παρουσιάζεται ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας.




Αναπόφευκτα,  με τον εδαφικό διαχωρισμό θα παραμείνουν αλβανικοί οικισμοί υπό τον έλεγχο των Σλάβων, αυτό θα φέρει μια πολεμική τάση για την αποκατάσταση αυτών των οικισμών. 

Εκτός από αυτό (που θεωρείται δεδομένο), στο αλβανικό στοιχείο υπάρχει έντονος θρησκευτικός (μουσουλμανικός) εξτρεμισμός και αυτό θα οδηγούσε σε κίνδυνο την αλβανική κοινότητα, ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή.


Ο Αλβανός συντάκτης εστιάζει την προσοχή του στην ισότητα μεταξύ των δύο κύριων κοινοτήτων  παρά στον εδαφικό διαχωρισμό τους.



Αλλά,  «οι Σλάβοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την ισότητα με τους Αλβανούς στη χώρα, αφού το 40 με 45% των πολιτών της πΓΔΜ αντιμετωπίζεται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μόνο και μόνο γιατί είναι Αλβανοί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.




«Έτσι, όλη η πολιτική δέσμευση, στο πλαίσιο των θεσμικών και διπλωματικών δράσεων, πρέπει να επικεντρωθεί στην ισότητα των Αλβανών, με βάση το Σύνταγμα και στη συνέχεια να θεσπιστεί αυτή η ισότητα σε όλα τα κρατικά ιδρύματα».



Εφ’ όσον επιτευχθεί αυτό, δεν θα υπάρχει ανάγκη για ομοσπονδοποίηση, επειδή το κράτος θα λειτουργούσε ως ένα κράτος δικός τους (αλβανικό κράτος). Ο ορισμός, εξάλλου, των Σκοπίων, ως αλβανικού κράτους, θα έδινε ώθηση στο διαχωρισμό των εξουσιών, ώστε να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στη λειτουργία των κρατικών θεσμών.


Και το κείμενο καταλήγει:
«Για αυτό, οι Αλβανοί δεν πρέπει να σκέφτονται την ομοσπονδοποίηση, αλλά πρέπει να αγωνισθούν για πλήρη ισότητα στο κράτος των Σκοπίων».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ