Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Γκρούεφσκι: ‘Δεν μπορεί να γίνει επίσημη γλώσσα η αλβανική’
«Γκρούεφσκι : Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί διγλωσσία στη Ψευδομακεδονία»


Ιανουάριος 5, 2017. 16:09.


Σκόπια.


Δεν μπορεί να υπάρξει διγλωσσία (σλαβικά και αλβανικά) στη χώρα. Στις τελευταίες εκλογές το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα –SDSM,  προέβη σε  μια προσφορά  στους Αλβανούς ότι θα βελτιώσει τη ζωή τους, αλλά αυτό ακούγεται δελεαστικό με την πρώτη ματιά, ειδικά όταν κάποιος άλλος λέει σεαυτό ‘όχι’, είπε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.Πρόσθεσε ακόμη, ότι δεν υπάρχει στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, πληθυσμιακή ισότητα μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Οι Σλάβοι αντιστοιχούν με το 65 τοις εκατό του πληθυσμού και οι Αλβανοί με το 25 τοις εκατό, 10 τοις εκατό  είναι οι άλλες κοινότητες.Τόνισε ότι ο αλβανικός πληθυσμός δεν είναι κατανεμημένος σε όλη την επικράτεια, δηλαδή σε μεγάλες πόλεις και  μεγάλα χωριά, όπως για παράδειγμα στο Ντέλτσεβο, Γευγελή, Στρούμιτσα, Καβαντάρτσι που ζούνε Σλάβοι. «Πως μπορεί εκεί να υπάρξει διγλωσσία;» είπε.Ερωτηθείς τι τον φοβίζει περισσότερο από την καντονοποίηση της χώρας (διαίρεση σε Καντόνια) ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι αυτό θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κράτους.
«Ένα καντόνι είναι σαν ένα κράτος και δεν αποκλείεται  να αποκτήσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, μέχρι την απόσχιση από τη επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr