Κατηγορηματικός ο Νίμιτς: Ο όρος «Μακεδονία» θα περιέχεται στο όνομα




«Νίμιτς: Ο όρος «Μακεδονία» θα περιέχεται στο όνομα»

Ιανουάριος 17, 2018. 22:02


Το σχέδιο απόφασης για το όνομα θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σήμερα πριν από το νέο γύρο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των Σκοπίων και της Ελλάδας, Βάσκο Ναουμόφσκι και Αδαμάντιο Βασιλάκη, γράφει η σλαβική εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια»


«Ο όρος ‘Μακεδονία’ θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο ψηφίσματος της ονομασίας, επειδή έχουν ήδη αναγνωρίσει περισσσότερες από 100 χώρες στον κόσμο», δήλωσε  ο Νίμιτς στην ελληνική τηλεόραση Αντέννα. Επεσήμανε ότι το όνομα με το οποίο είναι η χώρα καταχωρημένη  στον ΟΗΕ είναι η «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή ο όρος Μακεδονία είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει το όνομα αυτό.


Ο Νίμιτς τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μαγική λύση στο όνομα, ότι η διαμάχη διαρκεί πάρα πολύ καιρό και ότι η περαιτέρω καθυστέρηση θα καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη την επίλυση του προβλήματος.


Ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τις φιλοδοξίες τόσο της Αθήνας όσο και των Σκοπίων. Λέει ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη ότι μετά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, η χώρα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή. Ένας τρόπος για αυτό είναι η Ελλάδα να λύσει το πρόβλημα με το βόρειο γείτονά της, δήλωσε ο Νίμιτς.


Στα Σκόπια, ωστόσο, όπως δήλωσε, δεσπόζει η άποψη ότι ορισμένες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν ικανοποιητικές για αυτούς, αλλά ότι ήρθε η ώρα να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και η χώρα να συνεχίσει την ευρωατλαντική πορεία της.


(Στοιχεία από novamakedonija.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr