Αλβανία: Το PDIU για τις συνομιλίες Αλβανίας – Ελλάδας




Ιανουάριος 30, 2018. 21:49

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU,   που εκφράζει τους Αλβανοτσάμηδες,  καθώς και η πατριωτική ένωση ΄τσαμουριά΄, μέσω ενός δελτίου Τύπου αναφέρονται στις συζητήσεις μεταξύ των Τιράνων και της Αθήνας, για το λεγόμενο ζήτημα των Αλβανοτσάμηδων, τη Συμφωνία για τα Θαλάσσια Σύνορα και όλα τα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες.



Σύμφωνα με το PDIU, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει  τι εκφράζει η ελληνική πλευρά, δηλώνοντας συγχρόνως την ετοιμότητά του να πει στον Κοτζιά ότι το ζήτημα των αλβανοτσάμηδων υπάρχει και ότι θα διοργανωθούν ισχυρές διαμαρτυρίες.


Μερικές ενδεικτικές φράσεις από το κείμενο των Αλβανοτσάμηδων που εστάλη στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης: 


«Για το ζήτημα των Αλβανών Τσάμηδων υπάρχει νόμος του αλβανικού κοινοβουλίου από το 1994 για την αναγνώριση της 27ης Ιουνίου ως Ημέρας γενοκτονίας για τους Αλβανούς Τσάμηδες.
Το Κοινοβούλιο έχει ορίσει με σαφήνεια και κατηγορηματικά τη γενοκτονία, τι συνέβη με τους αλβανούς τσάμηδες».


«Υπάρχει επίσης ψήφισμα που εγκρίθηκε το 2012 σχετικά με το θέμα των Αλβανών τσάμηδων που δεσμεύει οποιαδήποτε κυβέρνηση».


«Ο Επίτροπος Γιόχαννες Χαν πριν από ένα χρόνο ενθάρρυνε άμεσα τη λύση στο τραπέζι των συνομιλιών Ελλάδας – Αλβανίας την υπόθεση των τσάμηδων».


«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι το ζήτημα των τσάμηδων δεν αποτελεί μέρος της επίλυσης των προβλημάτων και δεν υπάρχει».


«Ζητάμε από το υπουργείο των Εξωτερικών μας να πραγματοποιήσει τη συνταγματική υποχρέωση της αμοιβαιότητας, για τη δημιουργία ενός μνημείου και ενός νεκροταφείου για τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες των τσάμηδων που δεν σκοτώθηκαν στον πόλεμο αλλά στο κατώφλι του σπιτιού τους».


«Ζητάμε από τον υπουργό των Εξωτερικών μέσω της αμοιβαιότητας να ζητήσει τη χορήγηση του καθεστώτος της αλβανικής μειονότητας στον πληθυσμό των αλβανοτσάμηδων που σήμερα ζουν στην Άρτα,   στην Πάργα, στις Φιλιάτες , στην Παραμυθιά, στην Ηγουμενίτσα και αλλού , εκεί που κάθε χρόνο οι Αλβανοί πολιτικοί πάνε διακοπές και μιλάνε μαζί τους στα αλβανικά»…


(Στοιχεία από news-start.info)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr