Σκόπια: Καταργείται ο τίτλος του ‘Εθνικού Καλλιτέχνη’ με ισόβια σύνταξη




Φεβρουάριος 3, 2018. 08:55

Ένας ακόμη ‘θεσμός’ της προηγούμενης κυβέρνησης του VMRO-DPMNE, στα Σκόπια, καταργείται από την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.



Πρόκειται για τον τίτλο του ‘Εθνικού Καλλιτέχνη’ που αποδίδονταν σε  άτομα σλαβικής καταγωγής,  με ισόβια σύνταξη, συνήθως, για έργο που συνδέεται με την μακεδονοποίηση της κοινωνίας των Σκοπίων.


Έτσι, «το κράτος δεν θα είναι πλέον σε θέση να απονέμει τον τίτλο του εθνικού καλλιτέχνη, ο οποίος προβλέπει μηνιαία ισόβια σύνταξη  ύψους δύο μέσων μισθών. Οι βουλευτές ψήφισαν  σήμερα την κατάργηση αυτού του τίτλου, αλλά πέντε από τους καλλιτέχνες στους οποίους χορηγήθηκαν θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Σύμφωνα με το υπουργείο πολιτισμού του γειτονικού κράτους «υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί για την τόνωση της δημιουργικότητας: χρηματικά ποσά που χορηγούνται στους νικητές των κρατικών βραβείων, το δικαίωμα σε μηνιαία αμοιβή μετά την άσκηση του δικαιώματος σύνταξης, την εξαγορά έργων κλπ».


(Στοιχεία από 24vesti.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr