Τουρκία- ΗΠΑ: Συμφωνία για σταθεροποίηση στην Μανμπίτς




 Μάρτιος 10, 2018. 15:14

Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του  στη γερμανική εφημερίδα ‘Die Zeit’ δήλωσε ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη συριακή πόλη Μανμπίτς, σημειώνει το ρωσικό  πρακτορείο Tass.


Νωρίτερα,  ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου,  Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία κάλεσε την Ουάσιγτκτον  να αποτρέξει τη μετακίνηση των κουρδικών δυνάμεων YPG από τηνΜανμπίτς στο Αφρίν, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη.


«Συμφωνήσαμε τώρα με τους Αμερικανούς για τη σταθεροποίηση στην Μανμπίτς και στις πόλεις που βρίσκονται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Δημιουργήσαμε ομάδες εργασίες  (Τουρκίας-  ΗΠΑ) για αυτό», ανέφερε.


Πρόσθεσε ακόμη ότι στις 19 Μαρτίου θα συναντηθεί εκ νέου με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.


Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι σε κρίση λόγω της στήριξης που παρέχεται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, ενώ η Άγκυρα θεωρεί  την οργάνωση των Κούρδων YPG ως τρομοκρατική και ότι συνεργάζεται με το εκτός νόμους στην Τουρκία, PKK.


Η Τουρκία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για την απόσυρση των Ομάδων Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων (YPG) από την Μανμπίτς της Συρίας, όταν την απελευθέρωσαν από το ‘Ισλαμικό κράτος’, τον Ιούνιο του 2016.


(Στοιχεία από tass.ru)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr