ΥΠΕΞ Αλβανίας: Πληροφορίες που ζητά ο πρόεδρος Μέτα για τη συμφωνία με Ελλάδα, εμείς δεν έχουμε…



Μάρτιος 17, 2018. 14:44


Στη διάρκεια συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι,  αναφέρθηκε για τους όρους της συμφωνίας με την Ελλάδα.


Τόνισε ότι  η αλβανική διπλωματία αναμένει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.


Ταυτόχρονα, όμως, επεσήμανε ότι  ο αρχηγός του κράτους ζήτησε πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, τις οποίες όπως είπε ο Μπουσάτι  δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου του οποίου διευθύνει.



«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει πληροφορίες σχετικά με ευαίσθητα θέματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουμε κάνει όλη τη διαδικασία συντονισμού με άλλα θεσμικά όργανα και έχουμε υποβάλλει στον Πρόεδρο όλες τις πληροφορίες που ζητούνται. Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε κοντά στη στιγμή που η αλβανική ομάδα θα πρέπει να συζητήσει με την ελληνική ομάδα, με την ελπίδα ότι θα φθάσουμε σε μια νέα συμφωνία στο τομέα αυτόν», είπε ο Μπουσάτι.


Ο υπουργός των Εξωτερικών της Αλβανίας, πρόσθεσε ότι κατά τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης οχημάτων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.


«Η εργασία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται. Η Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την κατάργηση της ‘σφραγίδας Apostille’ που σώζει τους Αλβανούς από 6,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε και άλλα θετικά νέα για τα οποία εργάζονται τα αντίστοιχα υπουργεία. Η αμοιβαία αναγνώριση αδειών οδήγησης είναι μια διαδικασία που θα προσφέρει θετική ενέργεια μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε.


Νωρίτερα, ο υπουργός Μπουσάτι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα που οδήγησαν σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, θα είναι εφαρμόσιμη στην πράξη.


Επεσήμανε ότι  το 2009, η Αλβανία δεν είχε προετοιμασθεί κατάλληλα για να συμμετάσχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα.


«Η νέα συμφωνία που μπορεί να προκύψει είναι προϊόν διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, θα είναι καλύτερη και πιο ειλικρινής, λόγω της εφαρμογής ορισμένων  αρχών, ορισμένων προϋποθέσεων, οι οποίες το 2009 είχαν αγνοηθεί», είπε ο Μπουσάτι.



(Στοιχεία από sot.com.al)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr