Η Τουρκία αποκάλεσε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ «Συνεργάτη Τρομοκρατών»…



Μάρτιος 20, 2018. 21:22

Η Τουρκία χαρακτήρισε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαγιέντε Ραάντ Χουσεΐν, ως «συνεργάτη της τρομοκρατίας».



Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της κατά της έκθεσης του ΟΗΕ για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 2016. 


Η έκθεση αναφέρει ότι η Άγκυρα παραβιάζει τα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς, που σύμφωνα με την αυτό, συμμορφώνεται με τις προσπάθειες προπαγάνδας των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η αντίδραση της Άγκυρας, εμφαίνεται στο σχολιασμό του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«This person, who is the head of an international body bearing an unquestionable global importance, unfortunately, relegated the said UN body under his administration into a position of a collaborator of terrorist organizations. We condemn this situation».


«Αυτό το πρόσωπο, που είναι επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού που φέρει αδιαμφισβήτητη παγκόσμια σημασία, δυστυχώς υποβάθμισε τον εν λόγω οργανισμό του ΟΗΕ υπό τη διοίκησή του σε θέση συνεργάτη τρομοκρατικών οργανώσεων. Καταδικάζουμε αυτήν την  κατάσταση».


Η έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου του 2016. 

Το κείμενο αναφέρει ότι το καθεστώς  έκτακτης ανάγκης έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη χώρα.


Αναφέρεται επίσης, ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νοτιοανατολική  Τουρκία , όπου ζει μεγάλος κουρδικός πληθυσμός.


Αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του πραξικοπήματος και της τρομοκρατίας, αλλά στα συμπεράσματα του  επισημαίνεται ότι  υπονομεύεται το κράτος δικαίου. 


(Στοιχεία από ohchr.org, mfa.gov.tr)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr