Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Σκόπια: Επίτιμος διδάκτωρ ο Ιβάνοφ στο Πανεπιστήμιο Τζουμχουριέτ της ΤουρκίαςΜάιος 11, 2018. 22:35

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ έλαβε  τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στο γνωστό πανεπιστήμιο  Τζουμχιουρέτ της Σεβάστειας, στην Τουρκία .
Η αναγνώριση του προέδρου του γειτονικού κράτους παρουσιάσθηκε από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Δρ. Αλίμ Γιλντίζ.


Ο Ιβάνοφ έδωσε διάλεξη με θέμα «Ατατούρκ και η ‘Μακεδονία’». Στη διάρκεια της ομιλίας του ο  τόνισε ότι αυτός ο τίτλος για αυτόν είναι ένα προνόμιο και τιμή, ειδικά στην πόλη αυτή  στην οποία το 1919 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ατατούρκ ένα επαναστατικό συνέδριο που σηματοδότησε την έναρξη του αγώνα για ανεξαρτησία και του συντάγματος της Τουρκίας.


«Ο Ατατούρκ με το συνέδριο της Σεβάστειας απέδιδε στον λαό της Τουρκίας την κυριαρχία στα χέρια του. Πίστευε ότι ο μόνος τρόπος που η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει ένα σύγχρονο έθνος, ήταν ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο δεν θα υπήρχε διαχωρισμός, αλλά ενότητα της εξουσίας συγκεντρωμένη σε μια ενιαία αρχή, που θα αντανακλά τη λαϊκή κυριαρχία. Ως εκ τούτου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση προέκυψε ως όργανο που ελέγχει τις νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές εξουσίες. Ως εκλεγμένος πρόεδρος της Μεγάλης Συνέλευσης ο Ατατούρκ απέκτησε την τεράστια δύναμη που είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα», ανέφερε ο Ιβάνοφ.


(Στοιχεία από Mak Fax)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr