Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας επαναλαμβάνει για απειλή από …νότο και ζητά επειγόντως αμερικανική βάση«Το αίτημα απευθύνθηκε στις ΗΠΑ για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης μετά από νηφάλια εκτίμηση των απειλών που προέρχονται από την ανατολή και το Νότο»


Μάιος 6, 2018. 17:21


Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, επανέλαβε  ότι η Αλβανία ζητά επιμόνως τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφός της, λόγω απειλής από το νότο (Ελλάδα).


Σε συνέντευξή της,  η Όλτα Τζάσκα, στην Φωνή της Γερμανίας (DW),  επεσήμανε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε την Αλβανία για τις πολιτικές ασφάλειας η Αλβανία έχει δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στα παράλιά της.


Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Φωνής της Γερμανίας»: ‘Προσφέρατε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλβανία, στην Αδριατική Θάλασσα. Ποια πλεονεκτήματα θα έχει αυτή η δυνατότητα για την Αλβανία, την περιοχή και την ΕΕ;»


Η Αλβανίδα υπουργός θα απαντήσει ως εξής:


«Το αίτημα απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, μια φιλική χώρα  για όλους  τους Αλβανούς, μια χώρα που είναι ο κύριος συνεισφέρων στο ΝΑΤΟ.

Σαφώς, αυτό ήρθε, μετά από νηφάλια εκτίμηση των απειλών που προέρχονται από την Ανατολή και το Νότο (της χώρας). 

Αυτό που επιδιώκεται δεν ήταν ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο από την αύξηση της προσοχής στην περιοχή μας, μια περιοχή που ανήκει όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά ιστορικά στη Δυτική Ευρώπη, μια περιοχή που απαιτεί αυξημένη προσοχή για να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της: ένωση με την ευρωατλαντική οικογένεια. 

Γιατί στην Αλβανία; 

Διότι όπως είπα και στο Πεντάγωνο με σαφήνεια, η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει παίξει  το ρόλο της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια».Σημειώνεται ότι η απειλή που αισθάνεται από την Ελλάδα, προέρχεται σαφώς, από την εχθρική στάση του αλβανικού κράτους προς την ελληνική μειονότητα και στις προθέσεις της Αλβανίας  να αλλοιώσει ή ακόμη και να διώξει από το έδαφός της, τους αυτόχθονες  Έλληνες από το νότιο τμήμα της χώρας.

Το επιτελείο της Όλτα Τζάσκα φοβάται επέμβαση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας;

(Στοιχεία από Voice of Albanians)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


2 σχόλια:

 1. Διαφωνώ με την επιλογή του ιστολόγου να ερμηνεύσει τις δηλώσεις της Αλβανίδας υπουργού.

  Η "απειλή από νότο" στην οποία αναφέρεται η υπουργός, δεν αποδεικνύεται πως είναι ελληνική. Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον, τα "Δυτικά Βαλκάνια" παρελαύνουν διαρκώς στις εφημερίδες, τις Συνόδους Κορυφής και τις διπλωματικές επαφές ως ο ένας βασικός δίαυλος μετακίνησης προσφύγων και παράνομα μεταναστών στην Δυτική Ευρώπη (ο άλλος είναι μέσω της Μεσογείου).

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και βεβαίως και στον ανταγωνισμό κύρους στον οποίον επιδίδονται όλες οι χώρες, είναι φυσικό η Αλβανία να προσπαθεί να δείξει πως εκείνη είναι κέντρο σταθερότητας στην περιοχή.

  Καλό είναι να επαγρυπνούμε, αλλά ας μην καλλιεργούμε και παρακινδυνευμένες εντυπώσεις ως βεβαιότητες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. H “ερμηνεία του ιστολόγου” είναι του Αλβανού πολίτη – δημοσιογράφου, πολιτικού αναλυτή, και συνεργάτη του Βαλκανικού Περισκόπιου, της αλβανικής τηλεόρασης Stavri Marko.
  Για την εικαζόμενη επίθεση από το Νότο, στην οποία αναφέρεται η υπουργός της Αλβανίας, αφιερώθηκε ολόκληρη εκπομπή από τον Αλβανό – δημοσιογράφο και Αναλυτή Kastriot Myftaraj στην αλβανική τηλεόραση Ora News TV στις 26 Φεβρουαρίου του 2018.
  Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι του Myftaraj ζήτησαν να απομακρυνθούν οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες από την Ήπειρο, αφού και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
  Πολλά αλβανικά δημοσιεύματα, εξάλλου, τα οποία φιλοξενήθηκαν κατά κόρον στο Βαλκανικό Περισκόπιο, αναφέρονται στο θέμα και στην εικαζόμενη ετοιμότητα του ελληνικού στρατού για την υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή