Σκόπια: Ο Ιβάνοφ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κοινή γιορτή με τους Βουλγάρους!



Μάιος 5, 2018. 22:26

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έσβησε τις προσδοκίες των βουλγαρικών οργανώσεων ότι θα συμμετάσχει με τον Βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, στον κοινό εορτασμό του  βουλγαρικού στρατού στην Στρώμνιτσα. 


Μάλιστα, αντί  του Νόβο Σέλο, όπως είχε ανακοινωθεί  από τους Βουλγάρους, η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στη βίλα του Ιβάνοφ στην Δοϊράνη την Κυριακή.


Ένα μεγάλο μέρος των βουλγαρικών οργανώσεων έδειξαν την χαρά τους που οι δύο πρόεδροι θα γιορτάσουν από κοινού τη μεγάλη ημέρα του βουλγαρικού κράτους, της 'Βουλγαρικής Ανδρείας' στις 6 Μαΐου. 


Ο Ιβάνοφ το ξέκοψε και δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Ράντεφ θα γίνει σε άλλο μέρος και όχι εκεί που θα γίνει η τελετή, δηλαδή στο Νόβο Σέλο.


Ο πρόεδρος, διαχωρίζει έτσι τη θέση του από τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων  και της Βουλγαρίας για την από κοινού εορτασμούς των εθνικών επετείων ως μέρους  της συμφωνία καλής γειτονίας που υπογράφηκε.


Για την καλή γειτονία ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζαέφ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είχαν αποφασίσει να γιορτάσουν μαζί και την μεγαλύτερη εθνική γιορτή των Σκοπιανών, την Ίλιντεν, παραχωρώντας  χώρο στη Βουλγαρία στην ιστορία των Σκοπίων, όπως σχολίασε ένα μεγάλο μέρος εντόπιων ιστορικών, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


(Στοιχεία από τη σκοπιανή ‘Λίντερ’)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr