Voice of America: Η πΓΔΜ θα γίνει δορυφόρος της Ρωσίας;



Ιούνιος 8, 2018. 20:07

Η πΓΔΜ έχει γίνει όλο και περισσότερο ο προορισμός των πολιτικών στρατηγικών του Κρεμλίνου, με ιδεολογίες που υποστηρίζουν τη μοναδικότητα της Ρωσίας, ή την ορθόδοξη αποστολή της Μόσχας, στον σλαβικό κόσμο και στην Ευρασία, γράφει σε άρθρο της η ‘Φωνή της Αμερικής’ στην αλβανική γλώσσα.



Διδάσκοντες και εκπαιδευτές που συμμετέχουν σε διδασκαλίες και εκπαιδεύσεις στην πΓΔΜ είναι οι ίδιοι με αυτούς που το Κρεμλίνο έστελνε κατά τη διάρκεια του υβριδικού πολέμου πριν από την προσάρτησης της Κριμαίας και κατά τη διάρκεια της αποσταθεροποίησης του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας, καθώς και κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο.


Όπως και στην Ουκρανία, ο στρατηγικός πόλεμος των πληροφοριών της Ρωσίας εντοπίζει τις βασικές αδυναμίες της χώρας που έχει θέσει ως στόχο, χρησιμοποιώντας τες υπέρ των συμφερόντων της Μόσχας.


Στην πΓΔΜ οι στρατηγοί του Κρεμλίνου υπογραμμίζουν στα γραπτά τους τα υφιστάμενα εθνοτικά και πολιτικά προβλήματα  και της πολιτικής των Αλβανών των Σκοπίων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τις φιλοδοξίες  της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


https://www.echedoros-a.gr/2018/05/blog-post_496.html
Σύμφωνα με την «μακεδονική» υπηρεσία της Voice of America ο κύριος στρατηγός του πολέμου της πληροφόρησης της Ρωσίας στην πΓΔΜ είναι ο Λεονίντ Σαβίν, ο οποίος το Μάιο παρείχε εκπαίδευση σε 50 μέλη τη ακραίας πολιτικής ομάδας του κόμματος για την Ενιαία Μακεδονία (Ενωμένη Μακεδονία), η οποία αντιτίθεται στην αλλαγή του ονόματος της χώρας και αντιλαμβάνεται την πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως το τέλος της κρατικής εξουσίας και της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας».


Ο Λεονίντ Σαβίν σύμφωνα με τη δική του βιογραφία είναι «Επίτροπος της Ευρασιατικής Ένωσης Νέων» ένα παράρτημα της υπερ-εθνικιστικής Ευρασιατικής Ένωσης που δημιουργήθηκε από τον Αλεξάντερ Ντούγκιν και τους ιδεολογικούς του συνεργάτες.


Στην ιδεολογική πλατφόρμα τους υπάρχει το τμήμα «ο εχθρός μας», το οποίο αφιερώνεται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η παράγραφος αυτού του τμήματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι :


«Η Ένωσή μας έχει έναν απόλυτο εχθρό. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι το άλφα και το ωμέγα του μίσους μας».


Μαζί με τον συντονιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο Σαβίν χαρακτηρίζεται ως βασικός χαρακτήρας στην επέκταση της πολιτικής του Κρεμλίνου.


Ο Σαβίν εμφανίζεται ως αρχισυντάκτης δύο οργανισμών: Το «Katehon» και την «Geopolitica» καθώς και ως τακτικός συνεισφέρων στο Κρατικό Ταμείο Στρατηγικού Πολιτισμού.


Το «Katehon» είναι μια ιστοσελίδα που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίν Μαλόφεεβ, ενός Ρώσου πολυεκατομμυριούχου, στον  οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω της υλικοτεχνικής, οικονομικής, ιδεολογικής και υλικής υποστήριξης των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.


Ωστόσο, η Ουκρανία είναι μόνο ένα μικρό μέρος των γεωπολιτικών συμφερόντων του κ. Μαλόφεεβ.


Έρευνα του 2015 από τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit αποκάλυψε τους δεσμούς που είχαν ο Μαλόφεεβ και ο Ντούγκιν με τα κυριότερα πρόσωπα της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας  έτσι περαιτέρω δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.


Ο Μλόφεεβ και Ντούγκιν καθώς και συνεργάτες τους εμφανίσθηκαν εμπλεκόμενοι στην προσπάθεια πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016, καθώς και ορισμένες άλλες σκοτεινές επιχειρήσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια.


(Στοιχεία από zeriamerikes.com)


[Σημείωση: Στο πρωτότυπο κείμενο στα αλβανικά,  η πΓΔΜ αναφέρεται ως Maqedonia ]
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr