Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Η Μεγάλη Βρετανία βλέπει ρωσικό κίνδυνο και προοιωνίζει εμπλοκή στα Βαλκάνια

Ιούλιος 16, 2018. 15:08

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό, τι μπορεί για να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια», αυτό είναι το κύριο μήνυμα της συνάντησης της Βρετανικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, γράφει η σερβική εφημερίδα ‘Blic’.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε την παραμονή της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο.


Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ έχει παραμελήσει τα Βαλκάνια τα τελευταία 10 χρόνια, αφήνοντας τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία να γεμίσει το κενό αυτό.


Η έκθεση αναλύει την κατάσταση των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και επισημαίνει  ότι η ρωσική επιρροή, μολονότι είναι η ασθενέστερη λόγω της ελάχιστης οικονομικής παρουσίας της, αλλά είναι η πιο επικίνδυνη, διότι η Μόσχα «είναι έτοιμη για τα πάντα».


«Η Ρωσία είναι πρόθυμη να κάνει οτιδήποτε, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια και την πορεία τους προς τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία. Αυτό αντικατοπτρίζεται από την υποστήριξη που παρείχε στην προσπάθεια πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016», αναφέρει η έκθεση της βρετανικής επιτροπής.


Η επιτροπή αναφέρει ότι οι στόχοι της Ρωσίας εμφαίνονται από τη δραστηριότητα των Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα και η απέλασή τους. Σκοπός των Ρώσων διπλωματών ήταν η δημιουργία εμποδίων για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνα για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.


Το ‘Blic’ τονίζει ότι κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επανεξετάσθηκαν οι απόψεις πολλών εμπειρογνωμόνων για τα Δυτικά Βαλκάνια.


(Στοιχεία από gazetatema.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr