Σερβία- Αλβανός Δήμαρχος Μπουγιάνοβατς: Δεν εγκαταλείπουμε τον τόπο μας, θα πολεμήσουμε με όλα τα μέσα…



Σεπτέμβριος 3, 2018. 20:36

«Μέχρι πρόσφατα, αυτό ήταν θέμα ταμπού. Πάντοτε μιλώντας με διεθνείς και με εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει αλλαγή των συνόρων και ότι πρέπει να είμαστε στη Σερβία. Πρόσφατα, αυτή η ιδέα γεννήθηκε από τον πρόεδρο Θάτσι».



Με τα λόγια αυτά, ο Αλβανός δήμαρχος της πόλης της νότιας Σερβίας, Μπουγιάνοβατς, ο Σαΐπ Καμπέρι, αναφέρθηκε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λάιμ»,  για τη δυνατότητα  προσχώρησης της Κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο.


«Την έχουμε αποδεχθεί ως ιδέα.  Η φιλοδοξία της Κοιλάδας του Πρέσεβο να γίνει μέρος του Κοσσυφοπεδίου είναι παλιά. Αλλά εάν η Κοιλάδα, ενταχθεί στο Κοσσυφοπέδιο με παραχώρηση εδαφών,  θα γίνει μια ανθρωπιστική καταστροφή, διότι πολλά χωριά με αλβανούς κατοίκους θα ενταχθούν στη Σερβία ή πρέπει να τα εγκαταλείψουν. Πρέπει η λύση να είναι συνολική. Δεν ζητάμε το Κοσσυφοπέδιο να θυσιαστεί για εμάς, αλλά όπως είπε ο Θάτσι μόνο η Κοιλάδα να ενταχθεί  στο Κοσσυφοπέδιο».


«Από το τέλος του πολέμου το 2001,  ως οργάνωση ‘UÇPMB’ μπήκαμε σε μια πολιτική διαδικασία με τη Σερβία, μέσω της οποίας είχαμε την πρόθεση να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματά μας. Η διαδικασία αυτή απέδωσε πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Πολύ μικρά σε σύγκριση από τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Σερβία προς τους Αλβανούς της Κοιλάδας.


Επί 17 χρόνια η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς τους Αλβανούς της Κοιλάδας, δείχνει σαφώς ότι οι Αλβανοί στην Κοιλάδα του Πρέσεβο είναι ανεπιθύμητο στοιχείο στο σερβικό κράτος. Η αντιμετώπιση μας ως ανεπιθύμητου στοιχείου πρέπει να επιλυθεί».


Θα καταλήξει ο Αλβανός δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς:


«Δεν σχεδιάζουμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, δεν υποστηρίζουμε με κανένα τρόπο την ιδέα της ανταλλαγής των πληθυσμών, τώρα που αναδύονται νέες πρωτοβουλίες από το Βελιγράδι, εμείς τονίζουμε ότι ζούμε στα προγονικά σπίτια μας και θα πολεμήσουμε με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να παραμείνουμε οι κύριοι των σπιτιών μας».


Balkan Web


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr