Σκόπια- με αφορμή την αποκάλυψη των Wikileaks: Τι δεχόταν η ‘Μακεδονία’ το 2008;Σεπτέμβριος 4, 2018. 08:09

«Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ήταν έτοιμη να δεχθεί συμφωνία με την Ελλάδα με τη χρήση του ονόματος ‘Βόρεια Μακεδονία’, αλλά με αυστηρά καθορισμένους όρους χρήσης, λέει ένα μυστικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη ‘Μακεδονία’, το οποίο αποκάλυψαν τα Wikileaks», γράφει η Εξπρες των Σκοπίων.


Με τον τίτλο «Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος» στις 29 Ιουλίου 2008, λέγεται ότι η ‘Μακεδονία’ δεν συμφώνησε σε παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά, ότι τελικά θα δεχόταν το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’, αλλά σαφώς με περιορισμένο πεδίο εφαρμογής: χρήση προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε διμερείς σχέσεις με χώρες που δεν επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».


Το ίδιο θα ίσχυε για τις διεθνείς συμφωνίες. Τα Σκόπια θα διατηρούσαν τη χρήση του συνταγματικού ονόματος στα διαβατήρια, στα προϊόντα, στα μέσα ενημέρωσης κλπ.


Εν κατακλείδι, γράφει το δημοσίευμα, το τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Τζούλιαν Μιλάνοβιτς, λέει ότι μετά τις διεξοδικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, η ‘μακεδονική’ πλευρά δεν παρέκλινε από τις εγγυήσεις ταυτότητας, μεταξύ των άλλων το έθνος θα αποκαλούνταν ‘Μακεδονικό» και όχι «βορειομακεδονικό».


Expres.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr