Η Τουρκία εγκαθιστά 11 ραντάρ στις ακτές του Αιγαίου



Οκτώβριος 4, 2018. 21:51

Άγκυρα.

 Η Τουρκία θα εγκαταστήσει 11 ραντάρ στις ακτές του Αιγαίου, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του έργου για την παρακολούθηση των ακτών (SGRS), αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, σημειώνοντας ότι αυτά έχουν ως στόχο την καταστολή παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα.



Τα ραντάρ με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες θα παρακολουθούν την κίνηση των πλοίων στο Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα. Θα βοηθήσουν τους κρατικούς φορείς να παρεμβαίνουν σε περίπτωση  παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα και παράνομης διακίνησης μεταναστών και λαθροθηρίας.


Η πρώτη και η πιο σημαντική  φάση του έργου τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή της συμφωνίας το 2013. Καλύπτει μια έκταση από την ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά στην περιοχή της νοτιοδυτικής επαρχίας Μούγλα.


Για την εγκατάσταση των 11 ραντάρ άρχισαν ήδη να γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές για να βεβαιωθούν ότι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει όπως είχε σχεδιασθεί.


Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους σταθμούς παρακολούθησης θα επιτρέψουν  την πρόληψη ατυχημάτων στη θάλασσα από τη σύγκρουση πλοίων, αναχαίτιση των μεταναστών ή τη διάθεση των αποβλήτων.


Οι πληροφορίες θα μεταβιβάζονται στο κέντρο διαχείρισης που είναι στην Άγκυρα. Τα δεδομένα θα κοινοποιούνται  στο Ναυτικό, στο Λιμενικό Σώμα, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, του υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Γεωργίας, υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου και στη Γενική Διεύθυνση  Μετεωρολογίας.


Όταν επιβεβαιώνεται  παράνομη  δραστηριότητα, θα δίδεται αυτομάτως εντολή  στην Ακτοφυλακή για επιθαλάσσια  έρευνα.


‘Фокус’


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr