Σκόπια: Αποτελέσματα, αντιδράσεις και τα πρώτα συγχαρητήρια για το δημοψήφισμα...



Οκτώβριος 1, 2018. 08:13

Ζόραν Ζάεφ: Η ευρωπαϊκή Μακεδονία κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της χώρας

« Η ευρωπαϊκή Μακεδονία κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιαδήποτε νίκη σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της ανεξάρτητης Μακεδονίας. 

Παρά τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αυτό το νούμερο σημαίνει σαφές «ναι», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Μάλιστα ευχαρίστησε και τα μέλη του VMRO-DPMNE που παρά το μποϊκοτάζ που κήρυξε το κόμμα, πήγαν και ψήφισαν.



Συγχαρητήρια από τον Γιόχανες Χαν




Ο επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, με ανάρτησή του στο Twitter συγχαίρει τους πολίτες της πΓΔΜ που ψήφισαν στο δημοψήφισμα και κάλεσε τους πολιτικούς να σεβαστούν την απόφαση τους.



Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Οι θύρες είναι ανοικτές


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι οι θύρες της Συμμαχίας παραμένουν ανοικτές στην πΓΔΜ, αλλά ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εκ των προτέρων.

«Χαιρετίζω την ψηφοφορία για το ‘ναι’ στο δημοψήφισμα. Καλώ επειγόντως όλους τους ηγέτες και τα κόμματα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά και υπεύθυνα για να αρπάξουν την ιστορική ευκαιρία», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.



Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζάεφ



Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος του δημοψηφίσματος στη χώρα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

 Εξήρε την αφοσίωση και το θάρρος του Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.



Μίτσκοσκι: Ο Ζάεφ να μην ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, αλλά για μόνιμη πολιτική σύνταξη


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μίτσκοσκι ευχαρίστησε τους πολίτες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είπε ότι παρά τις απειλές, η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και η παραίτηση πρέπει να ακολουθήσει.

 «Ο Ζάεφ δεν πρέπει να προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, είπε ο Μίτσκοσκι, αλλά μια μόνιμη πολιτική σύνταξη».


Πάνω από το 90% το ‘ναι’ στο δημοψήφισμα




Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής , στο σύνολο των 92,23 των εκλογικών τμημάτων,  ψήφοι υπέρ του ‘ναι είναι 91,38 τοις εκατό και εναντίον 5,72.
Η προσέλευση έφθασε το 36, 41 τοις εκατό ή ή 602.498 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.


MaxFax


 --
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr