Κοσσυφοπέδιο: Και να γίνει ανταλλαγή εδαφών πάλι σερβική μειονότητα θα υπάρχει




Οκτώβριος 15, 2018. 21:31


Οι διαχωρισμοί των λαών γίνονται συχνά όπως στο διαζύγιο δύο συζύγων, γράφει η εφημερίδα του Βελιγραδίου ‘Blic’. Ας μην λησμονούμε ότι διαπραγματεύσεις μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για συνοριακές διαφορές κράτησαν μέχρι και 30 χρόνια.



Με τους Βουλγάρους, η Σερβία πολέμησε τέσσερις φορές και τέσσερις φορές συμφώνησε για περιοχές που δεν είναι ούτε σερβικές ούτε βουλγαρικές.


Όσο για τους Αλβανούς, γράφει η εφημερίδα, οι Σέρβοι εδώ και έναν αιώνα έχουν μειώσει τα αιτήματά τους. Η πρώτη επιθυμία των Σέρβων ήταν η κατοχή του βορρά της Αλβανίας. Τελικά συμφώνησαν ότι τα σύνορα θα βρίσκονται στην κορυφογραμμή των ορεινών όγκων του Νεμούνα. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για τα νέα σύνορα.


 Η ιδέα της ένωσης περιοχών με ομοεθνή πληθυσμό  τόσο για τους Σέρβους όσο και για τους Αλβανούς, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Ντόμπριτσα Τσόσιτς, κατόπιν από ιστορικούς και δημογράφους και στη συνέχεια από τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.


Η εφημερίδα του Βελιγραδίου- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα της Koha.net,  δίνει οδηγίες πως πρέπει να αποφεύγονται παγίδες στις διαπραγματεύσεις για τις συνοριακές  διαφορές.


Σημειώνει ότι τα εδάφη της Σερβίας και της Αλβανίας, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να έχουν βαφεί από αίμα της μιας ή της άλλης πλευράς.


Και αυτό γιατί τίποτε δεν θα τελειώσει…


Εξάλλου, η πιθανή προσκόλληση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο τη διακοπή των θεσμικών σχέσεων του σερβικού κράτους με θύλακες και ιερά που βρίσκονται στο νότιο Κοσσυφοπέδιο. 

Οι μειονοτικοί θύλακες και τα μοναστήρια θα παραμείνουν ως σερβικό αρχιπέλαγος στην αλβανική θάλασσα.

Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και στη ναζιστική εποχή, ήταν μέρος της Σερβίας, ακόμη και πιο νότια από τον ποταμό Ιμπάρ. Η διεθνής κοινότητα έπραξε χειρότερα και από τον Χίτλερ, γράφουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.


Προσθέτουν ακόμη ότι οι δυτικοί πολιτικοί θα πρέπει γνωρίζουν ότι η αλλαγή των συνόρων αποτελεί ένα προηγούμενο για το άνοιγμα άλλων ευαίσθητων συνοριακών ζητημάτων.


Όταν βομβάρδισαν το 1999 τη Σερβία ισχυρίσθηκαν ότι ήταν μια μοναδική περίπτωση χωρίς προηγούμενο, αλλά ακόμη συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Σερβία υποβάλλοντάς την σε συμβιβασμούς.


Koha.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr