Είναι ρεαλιστική η στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας;



Οκτώβριος 15, 2018. 20:56


Ο συνομιλητής της εφημερίδας ‘Blic’ του Βελιγραδίου, Σλόμπονταν Ρέλιτς, πιστεύει ότι η έννοια της στρατιωτικής ουδετερότητας της  Σερβίας δεν είναι ρεαλιστική, ενώ προσθέτει  ότι το θέμα της ‘στρατιωτικής ουδετερότητας’ θα μπορούσε να αλλάξει με ενδεχόμενη λύση στη διαφορά Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας.


Ο ίδιος πιστεύει ότι η ‘ουδετερότητα’ προήλθε  καθαρά λόγω της εκκρεμότητας- για τη Σερβία, του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.


«Εάν κάποιος σας επιτεθεί, πρέπει να προστατευτείτε και δεν μπορείτε να προτάξετε την στρατιωτική ουδετερότητα», είπε ο Ρέλιτς, ο οποίος εκτός από δημοσιογράφος είναι και κοινωνιολόγος.


Ο ίδιος πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη έκκληση για ουδετερότητα είναι χρήσιμη μόνο ως μια πολιτική πρακτική.


Ο συντάκτης της εφημερίδας ‘Nedeljnik’, Φιλίπ Σβαρμ, λέει ότι «η στρατιωτική ουδετερότητα ακούγεται καλή στις πολιτικές δηλώσεις, αλλά υπενθυμίζει ότι η «ουδετερότητα δηλώνεται μονομερώς».


«Το χειρότερο για τη Σερβία, θα ήταν να γίνει ένα ‘παιχνίδι’ των μεγάλων.  Το βλέπουμε αυτό με τη Συρία», είπε ο Σβαρμ.


Ο ίδιος θα επισημάνει ότι η επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βελιγράδι και στις κοινές ασκήσεις  που έγιναν για περιπτώσεις  εκτάκτων αναγκών, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χώρες, στη μεγαλύτερη που έγιναν ποτε στη Σερβία,  αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο προσχώρησης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.


Αυτό συνδυάζεται και με δηλώσεις  αξιωματούχων του ΝΑΤΟ που δήλωσαν ότι η επέμβαση στη Σερβία ήταν ένα λάθος.


«Το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει», θα τονίσει, ήταν το ίδιο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σερβίας, όπως και σήμερα», είπε ο Σβαρμ.


javanews.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr