Αλβανοί Σκοπίων: Σε μια δημοκρατική πολυεθνική κοινωνία έχουμε δικαιώματα…



Οκτώβριος 24, 2018. 17:18

Σκόπια.

Ενόψει των συνταγματικών αλλαγών που δρομολογούνται  στην πΓΔΜ, ορισμένα αλβανικά κόμματα  έχουν, ήδη, ανακοινώσει τροπολογίες για τη βελτίωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.


Τα δύο αλβανικά κόμματα ‘Besa’ και «Συμμαχία για τους Αλβανούς» θα συμμετάσχουν στη διαδικασία των τροπολογιών.


Η επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς,  Ζιγιάν Σέλα προέτρεψε όλους τους βουλευτές να υποστηρίξουν τις τροπολογίες σε μια δημοκρατική και πολυεθνική κοινωνία, όπως είναι αυτή της ‘Μακεδονίας’.


Στην ίδια πολιτική γραμμή και ο Φαντίλ Ζεντέλι,  ο οποίος λέει ότι τώρα είναι η στιγμή για την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών.


Ο Μπιλάλ Κασάμι από το κόμμα BESA έχει έτοιμες 4 τροπολογίες, δύο από τις οποίες είναι για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, μία για την αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος και ένα άρθρο σχετικά με τις συνταγματικές εξουσίες του προέδρου του κράτους.


Με τον τρόπο αυτόν, λένε,  οι αδικίες θα διορθωθούν  και θα εισαχθεί  η έννοια του αστικού κράτους.

--

Τα σχέδια των τροπολογιών πρέπει να εξετασθούν από τη νομοθετική και συνταγματική επιτροπή, ώστε να μπορούν να τεθούν στη σύνοδο της ολομέλειας.

Σε ενδεχόμενη τελική απόφαση για την έγκριση των τροπολογιών πρέπει να εγκριθούν με πλειοψηφία 2/3  ή με ψήφους τουλάχιστον 80 βουλευτών.  Εκτός από την έγκριση των τροποποιήσεων στο προοίμιο και  εκτός της πλειοψηφία των 2/3 απαιτείται η λεγόμενη πλειοψηφία Μπάντιντερ (αρχή Badinter).

kanal5.com.mk

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr