Σκόπια: Συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα


Νοέμβριος 6, 2018. 22:00

Σκόπια.

Η αλλαγή του Προοιμίου με την πρώτη ματιά φαίνεται ασήμαντη, ωστόσο είναι πολύ σημαντική. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το μανιφέστο АСНОМ (σημείωση :Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της ‘Μακεδονίας’) που για την Ελλάδα είναι προβληματικό.



Οι προτείνοντες τις συνταγματικές τροποποιήσεις θέλουν να αντικαταστήσουν τις αποφάσεις της АСНОМ με μια διακήρυξη, πέρα από το μανιφέστο που δεν θα μνημονεύεται στο σύνταγμα.


Όπως γνωρίζουμε, το Μανιφέστο της АСНОМ καλεί για ενοποίηση της ‘Μακεδονίας’, δήλωσε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Σβέτομιρ Σκάριτς στην τηλεόραση Τέλμα.


«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία, με την ένταξη της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας στο προοίμιο. Αν η Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας εισαχθεί στο προοίμιο , η χώρα θα κερδίσει τη σταθερότητα. Η συμφωνία εγγυάται τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας.


 Εάν η Συμφωνία Πλαίσιο καταστεί συνταγματική κατηγορία μέσω του προοιμίου, τότε το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να διευκολύνει την απόφαση.

Η αλλαγή του Προοιμίου είναι πολιτική απόφαση.

Ήμουν επικριτικός στη συμφωνία πλαίσιο, αλλά σήμερα βλέπω ευρύτερα, είπε ο Σκάριτς προσθέτοντας ότι το σύνολο της Συμφωνίας με την Ελλάδα είναι νόμιμο λόγω του προβλήματος του ονόματος ‘Μακεδονία’ που στην ουσία αντανακλούσε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή.


Μιλόσοσκι:  Η μεγαλύτερη ταπείνωση για τη χώρα μας η διαγραφή της АСНОМ


Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε εκπομπή της τηλεόρασης Άλφα, ανέφερε ότι η διαγραφή των αποφάσεων της АСНОМ ικανοποιεί ένα αίτημα της Ελλάδας το οποίο είχε παραδώσει στον ΟΗΕ το 1993.


Ο Μιλόσοσκι υπενθύμισε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ζήτησε να μην γίνει δεκτή η χώρα στον ΟΗΕ γιατί το σύνταγμα μας για αυτούς δήλωνε έναν απαράδεκτο αλυτρωτισμό.


«Η διαγραφή των αποφάσεων της АСНОМ, συμπεριλαμβανομένου του μανιφέστου, είναι μια από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις που έχει μέχρι σήμερα γίνει από μια ‘μακεδονική’ κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Μιλόσοσκι.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr