Μόσχα- Άγκυρα: «Σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας»



‘Η Μόσχα και η Άγκυρα συζήτησαν την εφαρμογή του σχεδίου αποστρατικοποίησης στην Ιντλίμπ’


Δεκέμβριος 29, 2018. 18:17


Την εφαρμογή του μνημονίου για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στην πόλη της Συρίας Ιντλίμπ, συζητήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και των επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών Ρωσίας- Τουρκίας.


Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.


«Σήμερα συζητήσαμε τα βήματα για την εφαρμογή μνημονίου σχετικά με τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, η οποία είχε υπογραφεί στο Σότσι. Αναθεωρήσαμε τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε για να εκπληρώσουμε αυτό το μνημόνιο, προκειμένου να εξαλειφθούν τυχόν προβλήματα», αναφέρει το δημοσίευμα.


Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι χάρη σε αυτό το έγγραφο, βρισκόμαστε στη θέση να εξασφαλίσουμε την ηρεμία στην περιοχή και να επιτύχουμε πολιτική πρόοδο.
Τόνισε ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και θα αντιταχθούν στις δυνάμεις εκείνες που δεν συμφωνούν με την αρχή αυτή.


«Η Άγκυρα και η Μόσχα συμφωνούν απόλυτα στην ανάγκη της καταστροφής όλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία. Η Άγκυρα θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με τη Μόσχα και την Τεχεράνη στη Συρία και στα περιφερειακά θέματα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.


Στις 29 Δεκεμβρίου 2018 έφθασαν στη Μόσχα, ο επίσημος εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου,  Ιμπραήμ Καλίν, ο υπουργός  Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής της υπουργείου Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.


Με τους Ρώσους συναδέλφους τους, στη μορφή «τριών και τριών» συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την επίλυση της κατάστασης στη Συρία, ιδίως στη χρήση του εναέριου χώρου στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.


Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σάιγκου, τόνισε ότι η αποστρατικοποίηση στην  Ιντλίμπ  θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα.


Στις 19 Δεκεμβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια νέα φάση της στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία και την απόσυρση των στρατευμάτων από την αραβική δημοκρατία.
Αρχικά δήλωσαν ότι 30 ημέρες θα ήταν αρκετές για την αποχώρηση του στρατού. Ωστόσο, αργότερα, αναφέρθηκε ότι η αποχώρηση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.







               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr