Στρατός και Ορθόδοξη Εκκλησία στις πρώτες αξιολογήσεις των Ρώσων



Δεκέμβριος 27, 2018. 09:12

Ο Στρατός και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οι πρώτοι θεσμοί τους οποίους εμπιστεύονται περισσότεροι οι Ρώσοι.


Η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κωνσταντινούπολης, δεν επηρέασε την αξιολόγηση τους, αφού μαζί με το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας παραμένει ένας από τους πιο εγκεκριμένους δημόσιους θεσμούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ρωσικού Κέντρου Έρευνας Δημόσιας Γνώμης (ВЦИОМ), όπως σημειώνει ρωσικό δημοσίευμα.


Στα τρία από τα πιο θετικά στην προτίμηση των Ρώσων δημόσια ιδρύματα, ο στρατός εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία με 86% των ερωτηθέντων, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με 68,8% , όπως επίσης και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.


Αυτά είναι τα στοιχεία της αξιολόγησης κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2018 των κύριων κρατικών και δημόσιων ιδρυμάτων από το ερευνητικό κέντρο.


Δεν επηρέασε η ρήξη με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης


Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ντενίς Βόλκοφ του κέντρου Λεβάντα, η ρήξη της ρωσικής εκκλησίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν επηρέασε τις αξιολογήσεις αυτού του δημόσιου θεσμικού οργάνου, όπως σημειώνεται.


Στο θέμα αυτό, ο πολιτικός επιστήμονας, Αλεξέι Μακάρκιν, πιστεύει ότι η διαφωνία με την Κωνσταντινούπολη  και η απαγόρευση του προσκυνήματος στον Άθω, για τους περισσότερους Ρώσους (εκτός από τους πιστούς που είναι σχετικά λίγοι- σημείωση σε παρένθεση του δημοσιεύματος-) οι περισσότεροι το βλέπουν ως θεωρητικό πρόβλημα.


Οι εκτιμήσεις για το στρατό και την εκκλησία, δεν μειώθηκαν σχεδόν καθόλου, όπως τονίζει ο Βόλκοφ. 

Η σταθερή εμπιστοσύνη σε αυτά τα θεσμικά ιδρύματα, στο Στρατό και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι δεν θεωρούν ότι έχουν άμεση ευθύνη στα καθημερινά προβλήματα της χώρας και στις οικονομικές αποφάσεις, ιδίως στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως επισημαίνεται την «rbc.ru».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr