Η κοινή άσκηση Κύπρου- Ισραήλ και οι Απειλές της Τουρκίας



Δεκέμβριος 20, 2018. 17:47

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε μια κοινή αεροπορική άσκηση τριών ημερών με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα ‘Σταρ’.


Η Κύπρος σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρει ότι οι κοινές ασκήσεις περιελάμβαναν ένα μεγάλο μέρος του νησιού και τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας με πολεμικά αεροσκάφη τα οποία πετούσαν σε χαμηλό υψόμετρο.



Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε ότι «είναι πολύ καλό και σημαντικό να συγκεντρωθούν οι τρεις χώρες (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος) ενάντια στις περιφερειακές απειλές».


Τα τελευταία χρόνια- συνεχίζει το τούρκικο δημοσίευμα- το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πλησιάσει μεταξύ τους στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων.


Ορισμένα από αυτά (τα συμφέροντα) είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η καινοτομία και προσπάθεια εξόρυξης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.



Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη. Το σχέδιο έχει προγραμματισθεί να ακολουθήσει τη γραμμή από το Ισραήλ προς τη νότια Κύπρο, στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.


Το τούρκικο δημοσίευμα με τίτλο παραγράφου «Προσπάθεια σφετερισμού των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει:


Η Τουρκία δικαίως αντιτίθεται στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στην Κύπρο, καθώς προσπαθούν να σφετεριστούν τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και στη διάρκεια του 2018 έχουν κάνει δύο προκλητικές ασκήσεις.


Το τουρκικό πλοίο γεώτρησης Φατίχ συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο.
Ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεώτρησης αναμένεται να φθάσει στα ύδατα της Μεσογείου τον Ιανουάριο.


Το τουρκικό ναυτικό είναι έτοιμο για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν τα τουρκικά πλοία στα ύδατα της Μεσογείου τα οποία  θα προβούν σε εξερεύνηση και γεωτρήσεις.


Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις με έντονο ύφος στις εκβιαστικές πρωτοβουλίες με τις ενεργειακές πηγές στη Μεσόγειο.


«Δεν θα αποδεχθούμε καμία απόπειρα εξαίρεσης από τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας και της «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» (του ψευδοκράτους, δηλαδή).

Νόμιζαν ότι μπορούν να παρέμβουν στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, τώρα άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν.


Δεν πρόκειται να αφήσουμε στους ληστές τα δίκαιά μας στη θάλασσα, όπως άλλωστε κάναμε και με τους τρομοκράτες στη Συρία», είπε.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr