Απειλές προέδρου του βουλγαρικού VMRO σε Ζάεφ για τη ‘μακεδονική’ γλώσσα



Δεκέμβριος 8, 2018. 19:29


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να μην καταχράται  το θέμα της μακεδονικής γλώσσας γιατί δεν θα του δοθεί η δυνατότητα να εντάξει τη χώρα του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του βουλγαρικού κόμματος VMRO-BND.


Η αντίδραση προήλθε από τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ενώπιον του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει.


Ωστόσο, τονίζει ο Καρακατσάνοφ,  ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δημιούργησε ‘τεχνητά δικαιώματα’, δηλαδή,  αυτή η ‘μακεδονική γλώσσα’ που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν ως επίσημη γλώσσα, να θεωρηθεί νόμιμη στην επικράτεια ολόκληρης της Βόρειας Μακεδονίας».


Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός του VMRO-BND λέει ότι:

«Ο Ζόραν Ζάεφ αύριο μπορεί να ζητήσει την πλήρως αναγνωρίσιμη ως  βουλγαρική διάλεκτο,  να μελετηθεί και να παρουσιασθεί και στη χώρα μας ως ξένη γλώσσα, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και προκλητικό».


Ο Καρακατσάνοφ προσθέτει ότι το έργο της βουλγαρικής- σκοπιανής επιτροπής για τα ιστορικά θέματα, πηγαίνει προς μια κατεύθυνση που δεν είναι υπέρ της ιστορικής αλήθειας, καθώς οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι θέλουν να ‘επιβεβαιώσουν μια ψεύτικη ιστορική εκδοχή’ σε αυτήν.


«Οι ‘μακεδονικές περιοχές’ είναι βουλγαρικές και αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ,προσθέτοντας ότι ‘δεν θα ανεχθώ ανθρώπους να λένε αόριστες απόψεις με αντίστροφη ανάγνωση της ιστορίας, που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε βάρος της Βουλγαρίας και του ιστορικού δικαίου, μπάζοντας μάλιστα από το παράθυρο τη μακεδονική γλώσσα».


Ο Καρακατσάνοφ  τόνισε ότι εάν προχωρήσει έτσι η κατάσταση θα ζητήσει από τη Βουλγαρία να μην υποστηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


expres.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr