Yunus Emre- Συμπόσιο: «Οι σχέσεις Αλβανίας- Τουρκίας από το παρελθόν μέχρι σήμερα»



Δεκέμβριος 2, 2018. 18:25

 Σκόδρα- Αλβανία.


Στο τουρκικό ινστιτούτο ‘ Γιουνούς Εμρέ’ στη Σκόδρα διοργανώθηκε συμπόσιο με θέμα «Οι Σχέσεις Αλβανίας- Τουρκίας από το παρελθόν μέχρι σήμερα».

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από τη συνεργασία της Πρεσβείας της Τουρκίας στα Τίρανα,  το πανεπιστήμιο Λουίγκι Γκουρακούκι της Σκόδρας, το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αλβανίας και της Τουρκίας, το Διεθνές  τουρκικό Σχολείο ‘Μααρίφ’ και το προεδρείο του Κρατικού Αρχείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. 


Διεξήχθη με μεγάλη συμμετοχή αποτελούμενη από τα μέλη του πρωτοκόλλου, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και πολίτες της Σκόδρας.


Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Γιουνούς Εμρέ», Ζαφέρ Κιγίτσι, μίλησε για την καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και με την συνεργασία με την Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σκόδρας και εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση περαιτέρω αυτής της συνεργασίας.


«…Η σημερινή εκδήλωση είναι μια δραστηριότητα της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα και θέμα αυτής της δραστηριότητας είναι οι αλβανοτουρκικές σχέσεις. Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν από το παρελθόν και θα μιλήσουμε για τα οικονομικά θέματα στη διάρκεια των ετών…»


Η κοσμήτορας της Οικονομικής Σχολής, καθηγήτρια Μπλέρτα Ντραγκούσα εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της  για τη συνεργασία με το τουρκικό ινστιτούτο ‘Yunus Emre’,  εδώ και πολλά χρόνια.


«Η διοργάνωση αυτού του συμποσίου,  είναι η μνημόνευση των σχέσεων Αλβανίας- Τουρκίας μέσα από τις εμπορικές πτυχές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. 

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που οργανώνεται  μέσα από τις δραστηριότητες της Οικονομικής Σχολής κατά την 25η επέτειο της δημιουργίας της.


Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών είχαμε μια καλή συνεργασία με το τουρκικό ινστιτούτο  ‘Γιουνούς Εμρέ’.

 Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016- 2017 και 2017-2018,  φοιτητές  της Οικονομικής Σχολής μας  είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν επαγγελματική πρακτική μία εβδομάδα σε διάφορα θέρετρα της Αττάλειας  καθώς και στο πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης. Η επαγγελματική πρακτική, κυρίως στους σπουδαστές επιχειρήσεων και του τουρισμού χωρίς ξένη εμπειρία, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία…».


Η Ερίντα Ζουμπάνι, εκπρόσωπος του Συμβούλου για τις Εμπορικές Υποθέσεις της πρεσβείας της Τουρκίας στα Τίρανα, έδωσε πληροφορίες στους συμμετέχοντες σε θέματα όπως οι εμπορικές σχέσεις Αλβανίας- Τουρκία και η δυνατότητα ανάπτυξης σε τομείς επενδύσεων καθώς και στην αύξηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας.


Ο παιδαγωγός του Πανεπιστημίου της Σκόδρας, Μπαϊράμ Τζαφά μίλησε για την ιστορία των σχέσεων Αλβανίας – Τουρκίας.


Στο πλαίσιο του συμποσίου ήταν και η επίσκεψη στην έκθεση «Οθωμανικά Αρχεία στη Σκόδρα».


trt.net.tr/shqip


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr