Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Σκόπια: Ο Ζάεφ αποδέχθηκε πρόταση των Αλβανών για αλλαγή του Προοιμίου του ΣυντάγματοςΙανουάριος 8, 2019. 20:18

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιγιαντίν Σέλα συναντήθηκαν σήμερα, και αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Θα υπάρξουν αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος κατόπιν αιτήματος του Σέλα.


«Η συνάντηση έγινε με πνεύμα συμφωνίας και συμβιβασμού. Μιλήσαμε για τα αιτήματα της Συμμαχίας για τους Αλβανούς. Μπορώ να πω με χαρά ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. Δεν θα υπάρχουν οι πολίτες και  «οι άλλοι», αλλά θα υπάρχουν μόνο πολίτες και αυτοί θα είναι μέρος του ‘μακεδονικού’ λαού, του αλβανικού λαού, του τουρκικού λαού και ούτω καθεξής. Το λέω αυτό με χαρά, διότι συμβάλλουμε για όλους τους πολίτες, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικοί και να αισθάνονται ισότιμοι προς όλους τους άλλους. Υποστηρίζουμε την άποψη ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για την αλβανική γλώσσα δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και συμβιβασμό, αλλά δεν θα αποσύρουμε το αίτημά μας», δήλωσε ο Σέλα.


Ο Ζάεφ τόνισε την ικανοποίησή του από την επίτευξη της συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει διαγραφή ορισμένων λέξεων από το Προοίμιο.


«Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις εποικοδομητικές συνομιλίες και την ευαισθησία που δείχνει η Συμμαχία για τους Αλβανούς στο ‘μακεδονικό’ λαό. 

Τα σχέδια των τροπολογιών του Σέλα έγιναν αποδεκτά και καταργούνται τα ‘σύνορα’ μεταξύ των πολιτών, των Αλβανών, των Ρομά, των Βλάχων κλπ. 

Τώρα, στο προοίμιο θα γραφτεί «του μακεδονικού λαού, του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού και ούτω καθ’ εξής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στο σχετικό σημείο του Συντάγματος,  σύμφωνα με τη δημοσίευμα της σκοπιανής τηλεόρασης «Νόβα».


tv21.tv

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr