Σκόπια: Προσπάθεια Ζόραν Ζάεφ για υποστήριξη από τους διαφωνούντες Αλβανούς



Ιανουάριος 5, 2019. 09:04

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να πείσει τα δύο αλβανικά κόμματα, «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς» να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να αποκτήσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην επερχόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.


Οι ηγέτες των δύο αλβανικών κομμάτων εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τις τροπολογίες, τόσο για την αλβανική γλώσσα, όσο και την εθνικότητα που αναφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών.


Η συνάντηση με τον επικεφαλής του «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, είχε προγραμματισθεί για τις τέσσερις το απόγευμα χθες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συνάντηση αυτή.


Ο Ζάεφ σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα έχει την υποστήριξη των δύο τρίτων και ότι η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.


Η προγραμματισμένη ημερομηνία για την ψηφοφορία επί των τροπολογιών είναι η 15η Ιανουαρίου, αλλά ενδέχεται να γίνει και νωρίτερα, λόγω της ανακοίνωσης της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν.


Ο Ζάεφ δήλωσε ότι αναμένει σοβαρότητα και ανάληψη ευθύνης από τους ηγέτες των κομμάτων «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς», Μπιλάλ Κασάμι και Ζιγιαντίν Σέλα, αντίστοιχα,  στην υποστήριξη της διαδικασίας της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας, σημειώνει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων ‘Νόβα’.


novatv.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr