Σκόπια: Ο νόμος για την αλβανική γλώσσα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως



Ιανουάριος 15, 2019. 09:27


Ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι, υπέγραψε το νόμο για τις γλώσσες και αναμένεται σήμερα να δημοσιευθεί στην Σλούζμπεν Βεσνίκ/ Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουγιάρ Οσμάνι, σε τηλεοπτική συζήτηση χθες βράδυ, στην εκπομπή 'Click Plus' του καναλιού ‘21’.



Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών  δίνει τη δυνατότητα μετάφρασης του συντάγματος και νομικών κειμένων στη γλώσσα που ομιλείται από τουλάχιστον 20 τοις εκατό των πολιτών της χώρας με τη χρήση του αλφαβήτου της,  και στην προκείμενη περίπτωση είναι η αλβανική.


«Παράλληλα με το νόμο αυτόν ρυθμίζονται οι σχέσεις των κρατικών αρχών  με τους πολίτες καθώς και των θεσμικών ιδρυμάτων όπου ως η γλώσσα που ομιλείται από τουλάχιστον 20 τοις εκατό των πολιτών είναι επίσημη γλώσσα του κράτους και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα σε όλες τις επικοινωνίες με το κράτος. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το νόμο, ρυθμίζεται η χρήση των άλλων γλωσσών που ομιλούνται από τους πολίτες από μικρότερες κοινοβουλευτικές κοινότητες.



Ο σχετικός νόμος είχε ψηφισθεί για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου του 2018, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε να τον υπογράψει και στη συνέχεια ψηφίσθηκε πάλι στις 14 Μαρτίου του περασμένου έτους, χωρίς την υποστήριξη των βουλευτών του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE.


Ο πρόεδρος της Βουλής, μετά τις δύο ψηφοφορίες,  έχει το δικαίωμα της υπογραφής του και της δημοσίευσης του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


novatv.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr