Τα Θεοφάνια στις πόλεις της Αλβανίας (Vid)



Ιανουάριος 6, 2019. 17:33

Τίρανα.

Η Ημέρα του Αγιασμού των Υδάτων εορτάζεται σε όλη τη χώρα από τους Ορθόδοξους πιστούς. Οι νέοι, παρόλο που οι θερμοκρασίες είναι κάτω από τους μηδέν βαθμούς, βούτηξαν στα νερά των ποταμών ή της θάλασσας για να πιάσουν τον τυχερό σταυρό, γράφει η αλβανική «abcnews» και συνεχίζει: 



Κορυτσά. 



Ο σταυρός ρίχθηκε σε ένα από τα συντριβάνια της πόλης της Κορυτσάς και τον έπιασε ο Ρονάλντο Κοβάτσι, ο οποίος ήταν στην ομάδα των νέων που αψήφησαν τη χαμηλή θερμοκρασία.

 Η τελετή έγινε από τον μητροπολίτη Κορυτσάς, σεβασμιότατο Ιωάννη, ενώ την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου.


Φίερ.


Στην Φίερ, η τελετή ξεκίνησε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου  και τελείωσε στο μεγάλο συντριβάνι. 
 
Νικητής για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ήταν ο 15χρονος Αθανάς Νταβίντι.

 Οι πιστοί γέμισαν σε μπουκάλια και ποτήρια το αγιασμένο νερό για να το πάνε στο σπίτι τους, σύμφωνα με τους πιστούς είναι θεραπευτικό και δίνει αγάπη και ελπίδα.

Λούσνια.


Η Ημέρα των Θεφανίών γιορτάσθηκε από τους κατοίκους και τους πιστούς στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο  Μαζάι της Λούσνια. Ο σταυρός ρίχθηκε στον ποταμό  Σέμαν, τρεις νέοι άνδρες βούτηξαν και νικητής αναδείχθηκε ο  Μπλεόν Νούσι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.


Μπεράτ.


Με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, οι νέοι δεν δίστασαν να βουτήξουν στα ύδατα του ποταμού Οσούμ για να πιάσουν το σταυρό.


15 αγόρια βούτηξαν μόλις ο σεβασμιότατος Ιγνάτιος έριξε το σταυρό στα ύδατα. Νικητής αναδείχθηκε ο 15χρονος Κωνσταντίν Μούσα από την Γκόριτσα.



Αυλώνας- Βλόρα


Στον Αυλώνα τρία άτομα βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν  το σταυρό.  Ο Αλτίν Κίριο, που ήρθε για τις γιορτές από τη Γερμανία, κατάφερε να πιάσει το σταυρό στα νερά του Ιονίου.


Δυρράχιο.


Ο εορτασμός του βαπτίσματος του Κυρίου και του Σωτήρα Ιησού Χριστού, για τους πιστούς Δυρραχιώτες, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Εκκλησίας. Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι πιστοί με τους κληρικούς πήγαν στο λιμάνι του Δυρραχίου  όπου πραγματοποιήθηκε η συμβολική ρίψη του τιμίου Σταυρού. Η  Έση Παπαγιώργη, έπιασε το σταυρό στα νερά της Αδριατικής απευθύνοντας χρόνια πολλά στους πιστούς.


Αργυρόκαστρο.


Στο Αργυρόκαστρο  μετά τη Θεία Λειτουργία, οι πιστοί κατευθύνθηκαν προς τη Γέφυρα του Δρίνου. Τρεις νέοι άνδρες αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες και το παγωμένο νερό βούτηξαν στον ποταμό. Ο νεαρός  Χατζή Ρέτζα από το Αρσί Λένγκο κατόρθωσε να πιάσει τον σταυρό. Οι πιστοί πιστεύουν ότι θα του φέρει ευημερία  τη νέα χρονιά.







Σε ηλικία 30 ετών, ο Χριστός , ο Υιός και ο Λόγος του Θεού εμφανίσθηκαν στα ύδατα του ποταμού Ιορδάνη, για να βαπτισθούν  από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο τον Βαπτιστή.
Εδώ ξεκινά η πεποίθηση ότι το ευλογημένο νερό είναι το μέσο καθαρμού της ψυχής του αμαρτωλού και κάθε 6 Ιανουαρίου οι Ορθόδοξοι πιστοί παίρνουν μέρος στην τελετή της Ημέρας του Αγιασμού των Υδάτων (abcnews.al).


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr