Η Γαλλία καθιερώνει Ημέρα Γενοκτονίας των Αρμενίων- Καταδίκασε την απόφαση η ΤουρκίαΦεβρουάριος 6, 2019. 21:12

Η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν να κηρύξει την 24η Απριλίου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων».Οι τουρκικές αρχές χαρακτήρισαν την απόφαση  ως πολιτική κίνηση του προέδρου Μακρόν.

«Η απόφαση του προέδρου Μακρόν είναι κίνηση για πολιτικά οφέλη εξαιτίας των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη χώρα του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.


Η Γαλλία ήταν μεταξύ των πρώτων εθνών που καταδίκασαν τον «δολοφονικό κατατρεγμό των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του προς την αρμενική κοινότητα σε δείπνο στο Παρίσι.


Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το AFP, είχε προηγουμένως ανακοινώσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του.


Η Γαλλία, η οποία φιλοξενεί περίπου 500 χιλιάδες Αρμενίους έχει αναγνωρίσει επίσημα τη μαζική δολοφονία των Αρμενίων ως Γενοκτονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία - στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και την απέλαση περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων.


Τουλάχιστον 22 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν κάνει παρόμοιο βήμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr