Τουρκία: Μείωση στρατιωτικής θητείας και ευελιξία στην ολοκλήρωσή τηςΦεβρουάριος 6, 2019. 08:31

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στο υπουργείο Άμυνας να επεξεργασθεί πρόταση για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και στη διευκόλυνση των υπόχρεων  στην εκπλήρωσή τους.Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα  Γενί Ακίτ, το προτεινόμενο νέο στρατιωτικό σύστημα αναφέρεται σε διάφορες επιλογές.


Στο προσχέδιο που καθορίζεται ως  6-9-12 (μήνες), υπάρχει η βασική εκπαίδευση των τριών μηνών.
«Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Ακάρ επιθυμούν οι Τούρκοι να έχουν μια στρατιωτική θητεία έστω και μικρή», όπως αναφέρεται.


Έτσι μετά τους τρεις βασικούς μήνες της θητείας υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν  τη στρατιωτική θητεία. 


Ο κατώτατος μισθός θα καταβάλλεται μόνο σε εκείνους που θα εκπληρώσουν τη στρατιωτική θητεία μετά τη βασική εκπαίδευση.


Για τους υπόλοιπους υπάρχει μια ευελιξία ιδιαίτερα για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί και οι δικαστικοί που θα μπορούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους χωρίς να επηρεάζεται η επαγγελματική σταδιοδρομία τους, δηλαδή αυτή θα γίνεται σε κατάλληλες χρονικές περιόδους. 


Για παράδειγμα αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν εκπληρώσουν τη στρατιωτική θητεία τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.


Επίσης, ορισμένα επαγγέλματα μπορούν να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία με εργασία στο δημόσιο μετά τη βασική εκπαίδευση.


yeniakit.com.tr


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr